Doorgaan naar hoofdinhoud

Prostaatverwijdering (radicale prostatectomie)

Een radicale prostatectomie is een operatie waarbij de uroloog uw hele prostaat en weefsel daaromheen met de zaadblaasjes wegneemt. Een radicale prostatectomie is een curatieve behandeling, dit betekent dat het als doel heeft om genezing te bereiken. Deze operatie wordt alleen uitgevoerd als er geen uitzaaiingen zijn. Om daar extra zekerheid over te krijgen, verwijdert de uroloog soms eerst de lymfeklieren uit uw onderbuik. Dit gaat altijd in overleg met u en uw uroloog. Deze worden tijdens de operatie in het laboratorium onderzocht. Als er geen uitzaaiingen in de lymfeklieren zitten, verwijdert de uroloog vervolgens uw prostaat en zaadblaasjes. Als blijkt dat uw lymfeklieren toch uitzaaiingen bevatten, worden uw prostaat en zaadblaasjes meestal niet verwijderd en komt u in aanmerking voor een andere behandeling (bestraling of hormoontherapie).

Robotchirurgie met Da Vinci robot in de Anser prostaatoperatiekliniek

Bij de Da Vinci Robotchirurgie opereert de uroloog via een aantal kleine sneetjes in de buikwand en brengt vervolgens een kijkinstrument (laparoscoop) in. In goed overleg wordt u hiervoor doorverwezen naar de Anser prostaatoperatiekliniek in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. In deze kliniek werken de meest ervaren operateurs op het gebied van prostaatzorg samen. Franciscus Gasthuis & Vlietland is partner in het Anser prostaatnetwerk.

Neurosafe procedure

Indien er samen met u gekozen is voor de operatieve prostaatverwijdering bespreekt de uroloog de Neurosafe procedure met u. Dit houdt in dat tijdens de ingreep wordt onderzocht of er veilig zenuwsparend kan worden geopereerd. De zenuwen welke worden gespaard zorgen voor de erectie. Het weefsel wordt tijdens de ingreep onderzocht door de patholoog. De uitslag is bepalend of de zenuwbanen al dan niet gespaard kunnen blijven. Ook als beide zenuwbundels gespaard blijven, is er een kans dat de erecties niet terug keren. Uw uroloog kan u hier meer over vertellen.

 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid