Doorgaan naar hoofdinhoud

Prostaatverwijdering (radicale prostatectomie)

Een radicale prostatectomie is een operatie waarbij de uroloog uw hele prostaat en weefsel daaromheen met de zaadblaasjes wegneemt. Een radicale prostatectomie is een curatieve behandeling, dit betekent dat het als doel heeft om genezing te bereiken. Deze operatie wordt alleen uitgevoerd als er geen uitzaaiingen zijn. Om daar extra zekerheid over te krijgen, verwijdert de uroloog soms eerst de lymfeklieren uit uw onderbuik. Dit gaat altijd in overleg met u en uw uroloog. Deze worden tijdens de operatie in het laboratorium onderzocht. Als er geen uitzaaiingen in de lymfeklieren zitten, verwijdert de uroloog vervolgens uw prostaat en zaadblaasjes. Als blijkt dat uw lymfeklieren toch uitzaaiingen bevatten, worden uw prostaat en zaadblaasjes meestal niet verwijderd en komt u in aanmerking voor een andere behandeling (bestraling of hormoontherapie).

Er zijn verschillende manieren van opereren:

Kijkoperatie (laparoscopische prostatectomie)

Hierbij opereert de uroloog via een aantal kleine sneetjes in de buikwand en brengt vervolgens een kijkinstrument (laparoscoop) in. Het kijkinstrument wordt bediend met de hand van de uroloog.

Robotchirurgie met Da Vinci robot in de Anser prostaatoperatiekliniek

Deze operatie is gelijk aan de kijkoperatie, maar het kijkinstrument wordt aangestuurd door een uroloog met gebruik van de Da Vinci Robot. In goed overleg wordt u hiervoor doorverwezen naar de Anser prostaatoperatiekliniek in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. In deze kliniek werken de meest ervaren operateurs op het gebied van prostaatzorg samen. Franciscus Gasthuis & Vlietland is partner in het Anser prostaatnetwerk.

Open buik operatie

Deze operatie via uw buik wordt eigenlijk nauwelijks meer gedaan. Bij deze operatie maakt uw uroloog een snee in uw onderbuik om voor de blaas langs toegang te krijgen tot uw prostaat en het weefsel daaromheen. Deze methode is in principe gelijk aan een kijkoperatie, maar in veel gevallen is er meer bloedverlies en een langere herstelperiode in het ziekenhuis. Wanneer bij u geen kijkoperatie kan worden uitgevoerd, dan liggen vaak andere behandelingsvormen, zoals bestraling, meer voor de hand dan een operatie.

 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid