Uitwendige bestraling
Bij uitwendige bestraling komt de straling uit een bestralingstoestel. Het te behandelen gebied wordt van buitenaf, door uw huid heen, bestraald. De radiotherapeut zorgt ervoor dat de stralenbundel nauwkeurig wordt gericht en dat het omliggende gezonde weefsel en kwetsbare organen zo veel mogelijk worden gespaard.
Doorverwijzing
U wordt bestraald in het Kankercentrum Erasmus MC Kanker Instituut in Rotterdam. De doorverwijzing wordt geregeld vanuit het Prostaatcentrum. De afspraken worden geregeld vanuit het Erasmus Kanker Instituut. U blijft onder controle bij uw radiotherapeut en uroloog in het Prostaatcentrum.
Cyberknife
Indien dit voor u van toepassing is, wordt gebruik gemaakt van de Cyberknife; een zelfdenkende bestralingsrobot. Dit bestralingsapparaat kan met een grote mate van precisie een hoge dosis straling afgeven.
Behandeling
Hieronder vindt u een beschrijving van het behandelproces dat u doorloopt in het Erasmus MC Kanker Instituut.
- De eerste afspraak in het Prostaatcentrum is om kennis te maken met uw behandelend radiotherapaut. Tijdens dit gesprek legt de radiotherapeut u alles uit over uitwendige bestraling.
- Voor de tweede afspraak gaat u naar het Erasmus MC Kanker Instituut. Er worden goudmarkers geplaatst in uw prostaat, waarvoor u preventief antibiotica moet nemen. Bij de volgende afspraak wordt een CT-scan gemaakt om het exacte gebied dat moet worden bestraald in kaart te brengen.
- U krijgt op een later tijdstip een rondleiding over de afdeling waar u de behandeling ondergaat en ziet het bestralingstoestel.
- 1 of 2 weken later belt de secretaresse van de bestralingsafdeling u op om de data van alle afspraken door te geven.
- Uw behandeling start na 1 tot 2 weken. De plaats die gaat worden bestraald wordt namelijk nauwkeurig berekend en de apparatuur moet worden aangepast en geprogrammeerd.
- Over het algemeen duurt een bestralingsbehandeling 4 tot 6 weken en vindt 4 of 5 keer per week plaats. In die periode krijgt u per keer, gedurende een aantal minuten, een bestraling. Voor uitwendige bestraling is geen opname in het ziekenhuis nodig.
- U blijft onder controle van uw radiotherapeut totdat die tevreden is dat uw behandeling heeft gewerkt en om een eventuele bijwerking van de bestraling te behandelen.
- Na deze behandeling komt u terug naar uw uroloog of radiotherapeut in het Prostaatcentrum waar u onder controle blijft.