Doorgaan naar hoofdinhoud

Inwendige bestraling (Brachytherapie)

Bij inwendige bestraling (brachytherapie) wordt onder verdoving gedurende korte tijd een radioactieve bron in uw prostaat geplaatst door holle kunststof naalden. Bestraling vindt nu van binnenuit plaats. Het inbrengen gebeurt onder verdoving, meestal via een ruggenprik. Inwendige bestraling kan alleen gegeven worden als de tumor in uw prostaat niet te groot is. Het is een behandeling met als doel om genezing te bereiken (curatieve behandeling). Deze vorm van inwendige bestraling wordt gegeven bij minder agressieve vormen van prostaatkanker.

Behandeling

  • Voor uw opname heeft u een kennismaking gesprek met de radiotherapeut en met uw uroloog in het Kankercentrum Erasmus MC Kanker Instituut om te kijken of u daadwerkelijk in aanmerking komt voor deze behandeling. U blijft onder controle van de radiotherapeut totdat die tevreden is dat de behandeling heeft gewerkt en om eventuele bijwerkingen van de bestraling te behandelen.
  • Er wordt een stof genaamd iridium toegediend door buisjes die onder verdoving van een ruggenprik worden geplaatst. Hiervoor moet u ongeveer drie tot vier dagen worden opgenomen in het Erasmus MC Kanker Instituut. U wordt aangesloten op een ‘afterloading apparaat’. Dit apparaat brengt radioactief materiaal over naar de buisjes, die in of nabij uw tumor zijn geplaatst. De radiotherapeut berekent nauwkeurig hoeveel straling u nodig heeft.
  • Elk ‘stralingsmoment’ duurt niet lang. Bij deze behandeling blijft dus geen radioactieve bron in uw lichaam achter. De buisjes of houders worden na uw behandeling verwijderd.
  • Als de bestraling klaar is, wordt het apparaat losgekoppeld. U bent daarna vrij van straling en kunt gerust bezoekers ontvangen.

Tijdens uw behandeling moet u minstens 48 uur volledige bedrust houden, op uw rug blijven liggen en zo min mogelijk bewegen. Dit om te voorkomen dat de buisjes of houders kunnen verplaatsen. Tijdens deze periode heeft u ook een blaaskatheter om uw urine op te vangen. Deze informatie krijgt u te horen van uw verpleegkundige en radiotherapeut als u opgenomen wordt op de afdeling.

Na uw behandeling

Uw blijft onder controle van uw radiotherapeut totdat hij tevreden is over de behandeling en om eventuele bijwerkingen van de straling te behandelen.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid