Doorgaan naar hoofdinhoud

Cyberknife - uitwendige bestraling

De Cyberknife is een bestralingsmachine die gemonteerd is op een robotarm. De robotarm welke gebruikt wordt tijdens de bestraling kan veel meer posities aannemen dan de gebruikelijke bestralingsmachines. Tijdens de bestraling wordt de positie van de tumor voortdurend gecontroleerd en zo nodig gecorrigeerd. Dit gebeurt met behulp van markers (kleine metalen staafjes) die speciaal voor deze bestraling in de prostaat zijn geplaatst. Door deze markers kunnen we met behulp van röntgenfoto’s de bestraling van de prostaat heel nauwkeurig uitvoeren.

Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat we het gezonde weefsel zoveel mogelijk sparen en de tumor een zo hoog mogelijke dosis bestraling krijgt. De bestraling vindt ongeveer in 4 keer plaats. De Cyberknife bestraling vindt plaats binnen het Erasmus MC Kanker Instituut. Lees ook de folder Bestraling van de prostaat op de Cyberknife.

Niet iedere patiënt met prostaatkanker komt in aanmerking voor deze vorm van bestraling. Vraag uw behandeld arts om advies.

Eerste afspraken

De eerste afspraak in het Prostaatcentrum is om kennis te maken met de radiotherapeut. Tijdens dit gesprek legt de radiotherapeut u uit of u in aanmerking komt voor deze vorm van bestraling en geeft u meer informatie.

De tweede afspraak is in het Erasmus MC voor een patiëntenvoorlichtingsgesprek. Er wordt uitleg gegeven over de zorgpost, de mouldroom, de CT-scan en de bestraling. Voor deze afspraken kunt u het beste bij het Erasmus MC de ingang aan de Zimmermanweg gebruiken.

Voorbereiding

Voor de behandeling op de Cyberknife zijn onder andere de volgende voorbereidingen nodig om de bestraling zo goed mogelijk te laten verlopen:

  • Het plaatsen van markers in de prostaat;
  • maken van een vacuümmatras in de mouldroom (eventueel);
  • dieet;
  • laxeren;
  • plaatsen van een blaaskatheter;
  • CT-scan;
  • MRI-scan.
Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid