Stap 3 van uw behandelprogramma: Echografie en punctie
Wanneer u voor een prostaatechografie komt, wordt eerst rectaal onderzoek bij u gedaan. In de behandelkamer wordt u verzocht plaats te nemen op de onderzoekstafel met uw onderlichaam ontbloot en liggend op uw linkerzij met opgetrokken knieën. Eerst verricht de uroloog inwendig onderzoek met de vinger en voelt hierbij in uw anus naar de prostaat, ook wel rectaal onderzoek genoemd.
Prostaatechografie
Hierna wordt de echosonde, een buis met de dikte van een vinger, in uw anus gebracht. Met deze sonde kan uw prostaat worden onderzocht en wordt informatie verkregen over de grootte en structuur van uw prostaat. Uw uroloog krijgt een goede indruk krijgen over de aanwezigheid van dergelijke afwijkingen. Voor het maken van de echo is geen speciale voorbereiding noodzakelijk. Het is wenselijk dat u van tevoren naar het toilet bent geweest voor ontlasting, zodat uw endeldarm leeg is. Strikt noodzakelijk is dit echter niet. Het is wel wenselijk dat tijdens het onderzoek een kleine hoeveelheid urine in uw blaas is. Uw prostaat wordt dan tijdens de echografie iets beter afgebeeld. U hoeft niet extra te drinken, maar probeer om 2 uur voor het onderzoek niet meer te plassen.
Perineale prostaatpunctie/-biopsie
Wanneer het nodig is, prikt uw uroloog tijdens de echografie in uw prostaat om weefsel af te nemen voor verder laboratoriumonderzoek. Dit heet 'afnemen van perineale prostaatbiopten'. Dit onderzoek kan nodig zijn om kwaadaardigheid uit te sluiten. Met behulp van echoapparatuur ziet uw uroloog op een computerscherm precies waar hij prikt. Op die manier kan hij de plaats van de punctie nauwkeuriger bepalen dan wanneer hij uw prostaat alleen met de vinger voelt. Een prostaatpunctie voelt aan als enkele prikken of klapjes (uiteraard wordt dit onder verdoving gedaan). De ervaring is dat wanneer u zich zoveel mogelijk ontspant, u zo min mogelijk voelt. Afhankelijk van de grootte van de prostaat krijgt u acht tot twaalf puncties. De hele ingreep duurt ongeveer 15-30 minuten.
Vooraf aan het onderzoek (perineale prostaatbiopsie) moet de urine worden nagekeken op de aanwezigheid van een urineweginfectie. Hiervoor moet u tijdens uw bezoek wat urine inleveren
Na het onderzoek
U mag na het onderzoek meteen naar huis. Het is mogelijk dat u via de huid een beetje bloed verliest. U krijgt daarom een absorberend verband voor in uw ondergoed. Ook kan er een beetje bloed bij uw urine of zaadvocht zitten. Het bloed bij uw urine verdwijnt over het algemeen snel wanneer u gedurende 1 dag extra drinkt.
Indien u alleen bloed plast, dan moet u contact opnemen met de polikliniek Urologie. In de avond en in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van Franciscus Gasthuis. Het bloed in het zaadvocht verdwijnt meestal wat langzamer. Dit kan soms enkele weken tot maanden duren. Soms komt het voor dat er enige temperatuurverhoging optreedt na de ingreep. Als u koorts krijgt, meer dan 38°C, dan dient u contact op te nemen met uw uroloog.
Uitslag
U krijgt na het onderzoek een datum mee voor een vervolgafspraak. Ondertussen wordt het verwijderde weefsel in het laboratorium onderzocht en de uitslag wordt u tijdens deze afspraak meegedeeld.