Doorgaan naar hoofdinhoud
Remco vertelt
Remco vertelt

Remco de Potter vertelt over huidkanker

Elf jaar geleden kreeg Remco de Potter de diagnose huidkanker. In eerste instantie dacht de huisarts dat hij een schimmel of bacterie had, maar medicijnen hiertegen hielpen niet. Zijn huisarts verwees hem door naar het Franciscus Gasthuis om een biopt af te laten nemen. Bij een biopt wordt een stukje weefsel afgenomen om het type en de groeiwijze van een huidkanker vast te stellen. Uit het biopt werd basaalcelcarcinoom geconstateerd. Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende huidkanker. Het ontstaat meestal op delen van de huid die veelvuldig aan de zon zijn blootgesteld. Over het algemeen groeien de plekjes erg langzaam en zaaien ze (vrijwel) nooit uit. ‘Sinds de diagnose zijn al 25 plekjes weggehaald’, vertelt Remco. Tot op heden staat hij onder controle bij de polikliniek Dermatologie.

‘Ik heb huidkanker, maar het is goed behandelbaar.’

Maximum aantal zonuren
Door het vele gebruik van de zonnebank tijdens zijn jeugd, zat de heer De Potter op zijn 32ste al aan het maximum aantal zonuren die een huid kan verdragen in een leven. Hierdoor blijven de plekjes basaalcelcarcinoom terugkomen. De plekken kan de dermatoloog, huidarts, wegsnijden en soms behandelen met fotodynamische therapie (lichttherapie), waarbij met belichting door een speciale lamp het basaalcelcarcinoom wordt verwijderd. Deze therapie wordt alleen toegepast bij de oppervlakkige (niet diep in de huid) vorm van basaalcelcarcinoom en geeft vrijwel geen littekens. Dit is een groot voordeel als je net zo veel plekjes weg moet laten halen als de heer De Potter.

De behandeling
Tot twee jaar geleden liet de heer De Potter de plekjes elke keer wegsnijden en kon hij weer verder met het dagelijks leven. Totdat dokter Van Praag, dermatoloog, een plekje zag dat hij niet vertrouwde. Er werd een biopt afgenomen, hieruit kwam dat het een sprieterig (uitlopende kleine strengen) basaalcelcarcinoom was. Ook was er sprake van uitbreiding onder zijn rechteroog. Het plekje moest operatief worden verwijderd. Tijdens de operatie wist de chirurg niet of hij zijn oog kon behouden. ‘Ik vond dit erg vervelend nieuws. Vooral toen ik te horen kreeg dat ik mijn oog misschien niet kon behouden, ben ik erg geschrokken. Gelukkig was dit niet het geval.’ De heer De Potter is erg positief over zijn ervaring met dokter Van Praag. ‘Ik vind hem een geweldige arts. Hij is een icoon op het gebied van huidkanker, schrijft boeken en is geprezen om zijn werk. Wanneer ik een verdacht plekje zie, kan ik altijd langskomen.’

Toekomst
Mede dankzij zijn ervaring met basaalcelcarcinoom zorgt hij ervoor dat hij zo min mogelijk in de zon komt. ‘Als ik in de winter wel eens in de auto zit en ik zie dat blauwe licht van de zonnebank, dan zou ik wel uit willen stappen en laten weten wat het met je doet.’ Er zijn een aantal goede producten op de markt waarmee je hetzelfde bereikt als de zonnebank. ‘Ik ben best ijdel en wil er graag gezond uitzien. Gelukkig heb ik een product gevonden dat hetzelfde effect geeft als de zon. Het is best duur, maar ik doe er zo’n drie maanden mee. In mijn tuin staat een grote parasol waardoor ik niet de zon in hoef, maar wel lekker naar buiten kan.

In de toekomst blijf ik controles doen op mijn lichaam en zo veel mogelijk uit de zon. Ik probeer extra waakzaam te zijn. Gelukkig weet mijn vriendin inmiddels ook hoe een plekje eruitziet. Al is het een plekje zo groot als een speldenknopje; ik hang gelijk aan de telefoon om een afspraak te maken bij Dermatologie.’

Remco de Potter

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid