Halsslagadervernauwing (carotisstenose)

Door slagaderverkalking (artherosclerose) kan een vaatvernauwing in de halsslagader ontstaan. De vernauwing wordt ook wel carotisstenose genoemd. Slagaderverkalking ontstaat doordat op een bepaalde plaats in de vaatwand bloedplaatjes, cholesterol en gladde spiercellen opeenhopen. Deze ophopingen noemen we plaques. Doordat de plaque naar binnen aangroeit, neemt deze steeds meer plaats in en vernauwt de halsslagader. De doorbloeding wordt verminderd. Daarnaast kunnen de bloedstolsels losschieten en door de bloedstroom worden meegevoerd. De stolsels kunnen spontaan uit elkaar vallen en oplossen of ze blijven ergens in het bloedvat steken en sluiten de bloedtoevoer af. We spreken dan van een beroerte of een infarct.

Een vernauwing of zelfs een afsluiting in de halsslagader hoeft geen klachten te geven, aangezien meerdere slagaders verantwoordelijk zijn voor de bloedvoorziening van de hersenen. Een vernauwing kan worden ontdekt, wanneer de bloeddruk wordt gecontroleerd of als blijkt dat risicofactoren voor slagaderverkalking, zoals roken of een hoge bloeddruk, aanwezig zijn. Wanneer een vernauwing in de halsslagader of een afsluiting wel klachten geeft, kunt u last hebben van de volgende verschijnselen:

  • Kortdurend krachtverlies of verlamming van een hand, arm en/of been (eenzijdig);
  • tintelingen of een doof gevoel in een arm, hand en/of been (eenzijdig);
  • een periode van moeilijk kunnen praten;
  • hangende mondhoek;
  • tijdelijke blindheid aan een oog.

Een groot deel van deze klachten kan mogelijk worden voorkomen door het tijdig herkennen en behandelen van verschijnselen die duiden op een beroerte (TIA). In geval van een beroerte zijn bovenstaande verschijnselen blijvend.

Afdelingen