Vruchtbaarheidsproblemen

Wanneer u probeert zwanger te worden en dit is na 1 jaar nog niet gelukt, dan kan uw huisarts u verwijzen naar de polikliniek Gynaecologie in Franciscus Gasthuis & Vlietland. Tijdens een gesprek met de gynaecoloog wordt bepaald of u in aanmerking komt voor een behandeling.

Oorzaken vruchtbaarheidsproblemen

Soms kan het lastig zijn om zwanger te raken. Hier zijn een paar redenen waarom dat zou kunnen:

  1. Soms is het moeilijk voor vrouwen om zwanger te worden omdat hun eisprong onregelmatig of niet aanwezig is (dat gebeurt in 20 tot 30% van de gevallen). Dit kan worden veroorzaakt door het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS), het niet genoeg van bepaalde hormonen, het te veel hebben van een hormoon genaamd prolactine en andere dingen.
  2. Er kunnen problemen zijn met de buizen die de eitjes van de eierstokken naar de baarmoeder brengen (dit gebeurt in 10 tot 15% van de gevallen). Soms gebeurt dit na een infectie of na een zwangerschap buiten de baarmoeder.
  3. Ongeveer 10 tot 20% van de gevallen wordt veroorzaakt door endometriose. Dit is wanneer cellen van het slijmvlies in de baarmoeder op rare plekken groeien en kleine plekjes van baarmoederweefsel maken.
  4. In 20 tot 40% van de gevallen is het sperma niet van goede kwaliteit. Dat kan komen door dingen zoals niet-ingedaalde zaadballen of aders die problemen veroorzaken in het gebied van de zaadballen.
  5. Er kunnen andere gezondheidsproblemen zijn, zoals diabetes, epilepsie, darmziekten, coeliakie (dat is als je geen gluten kunt verdragen), overgewicht of ondergewicht.
  6. Soms zijn er seksuele problemen, zoals pijn tijdens vrijen, moeite met een erectie krijgen, of minder dan 1 keer per week vrijen.
  7. Het is ook belangrijk om te weten dat roken en te veel alcohol drinken een rol kunnen spelen bij het moeilijk zwanger worden. Te veel roken kan ervoor zorgen dat de eierstokken niet goed werken en dat het sperma minder goed is. Elke dag te veel alcohol drinken kan ervoor zorgen dat het voor vrouwen moeilijker wordt om zwanger te worden en dat het sperma minder goed wordt.

Hoe vaak komen vruchtbaarheidsproblemen voor?

Van de koppels die regelmatig seks hebben zonder voorbehoedsmiddelen, wordt 80 tot 85% binnen een jaar zwanger als de vrouw jonger is dan 38 jaar. Van de paren die niet zwanger zijn geworden in het eerste jaar,  wordt de helft zonder hulp zwanger binnen het volgende jaar.

In 25% van de gevallen ligt het probleem bij de vrouw, in 25% bij de man, en in 25% bij beide partners. Bij de overige 25% weten wij niet precies waarom het moeilijk is om zwanger te worden.