Laserbehandeling van het oog

Laserlicht is een heel dun, helder en puur soort licht. Het wordt als een heel krachtige straal uitgestoten. Met een speciale microscoop kan deze lichtstraal precies gericht worden. Bijvoorbeeld om in het oog een klein brandplekje te maken of om weefsel te snijden. Laserstralen zijn eigenlijk gewoon lichtstralen en hebben niets te maken met röntgenstralen of radioactieve straling.

Er zijn verschillende soorten lasers. Ze verschillen in kleur (golflengte) en kracht van hun lichtstraal. In de oogheelkunde gebruiken wij vooral de Argon-laser en Yag-laser.

Welke aandoeningen kunnen wij met een laser behandelen?

Scheurtjes in het netvlies

Soms ontstaan er kleine scheurtjes in het netvlies van het oog. Als wij deze scheurtjes niet behandelen, kan uw netvlies loslaten. Gelukkig kunnen wij deze scheurtjes met een laser ‘dichtlassen’. De behandeling kan een beetje pijn doen en duurt meestal 10 tot 15 minuten.

Suikerziekte in het oog

Mensen met suikerziekte kunnen problemen krijgen in hun netvlies. Dit noemen wij diabetische retinopathie. Met een laser kunnen wij proberen om nog meer schade aan uw netvlies te voorkomen of te stoppen. Wij kunnen suikerziekte in het oog niet genezen. Zo proberen wij ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk kunt blijven zien.

Afhankelijk van hoe ernstig de schade is, zijn er soms meerdere laserbehandelingen nodig. De behandeling kan wat pijn doen, vooral als wij grote delen van het netvlies moeten behandelen. De behandeling duurt meestal tussen de 10 en 25 minuten.

Trombose in het oog

Soms raakt het netvlies verstopt door een soort bloedprop. Dit is vergelijkbaar met trombose in bijvoorbeeld een been. De bloedprop zorgt ervoor dat uw netvlies te weinig zuurstof krijgt. Als het netvlies te weinig zuurstof krijgt, kan dit ernstige gevolgen hebben. Om te voorkomen dat er nieuwe bloedvaten in het oog groeien, gebruiken wij een laserbehandeling. De behandeling kan wat pijn doen, vooral als wij grote delen van het netvlies moeten behandelen. De behandeling duurt meestal tussen de 10 en 25 minuten.

Nastaar

Na een operatie om staar te verwijderen, kan er soms wazig zicht terugkomen door vertroebeling van het lenszakje. Dit noemen wij nastaar. Met een snelle en pijnloze laserbehandeling, kunnen wij een opening in het lenszakje maken. Hierdoor kunt u beter zien. De behandeling duurt slechts enkele minuten.

Hoge oogdruk

Hoge oogdruk kan uw oogzenuw beschadigen. Dit kan leiden tot gezichtsveldverlies en in zeldzame gevallen uiteindelijk tot blindheid. 

In de onderstaande folder leest u meer over de diverse behandelingen.