Bewegen bij kanker

De ziekte kanker, maar ook de behandeling, zoals chemotherapie, operatie, bestraling en hormonale therapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies. Lichamelijk actief zijn kan ervoor zorgen dat u zich beter voelt, zowel tijdens de medische behandeling als na afronding van de behandeling.

Waarom bewegen tijdens de behandeling?

Onderzoek heeft aangetoond dat lichamelijk actief zijn beter helpt tegen de vermoeidheid dan veel liggen of slapen. Het is belangrijk om de zwaarte van de activiteit af te stemmen op het soort behandeling dat u krijgt. Bewegen kan helpen om kanker en de behandeling van kanker beter te doorstaan en sneller te herstellen.

Welke vorm van lichamelijke activiteit?

Verschillende vormen van lichamelijke activiteit zijn tijdens de behandeling van kanker mogelijk. De meest toegepaste activiteiten zijn wandelen en fietsen, maar ook bijvoorbeeld huishoudelijk werk en tuinieren vallen hieronder. 

Hoe vaak bewegen?

Om een goede gezondheid te behouden is het gewenst tenminste vijf dagen per week 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging te hebben (Nederlandse Norm Gezond Bewegen). 

Meer informatie over het volhouden van lichamelijke activiteit, inclusief een dagboek om uw activiteiten bij te houden, leest u in de onderstaande folder.