Doorgaan naar hoofdinhoud

logo 20stz

Topklinisch opleidingsziekenhuis (STZ)

In 2008 trad Franciscus Gasthuis toe tot de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Ook wel de ‘eredivisie’ binnen de ziekenhuiszorg genoemd, met een voortdurende focus op leren, opleiden, innovatie en onderzoek. Elke 5 jaar beoordeelt een externe commissie of deze focus nog voldoet aan de criteria. Op 30 maart 2018 heeft de vereniging van Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ), na een uitgebreide beoordeling, bekendgemaakt dat Franciscus Gasthuis & Vlietland zich de komende 5 jaar weer een 'topklinisch ziekenhuis' mag noemen.

STZ-brochure

Bekijk hier de digitale STZ-brochure met daarin 8 video’s die samen een totaalbeeld geven van wat ‘Samen Topklinisch Zijn’ betekent.

brochure.png

Om deze topklinische zorg nu en in de toekomst te kunnen leveren, heeft Franciscus Gasthuis & Vlietland veel aandacht voor opleiding, bijscholing, (wetenschappelijk) onderzoek en vernieuwing. De kennis die in huis is, wordt aan specialisten en verpleegkundigen in opleiding doorgegeven. Daarnaast heeft het ziekenhuis een groot aantal medische en verpleegkundige vervolgopleidingen, een eigen trainingsaanbod. Ga voor meer informatie naar onze Werken bij Franciscus website.

Franciscus Gasthuis & Vlietland: Samen Top(klinisch) zijn

Samen top(klinisch) zijn, betekent dat Franciscus Gasthuis & Vlietland elke dag samenwerkt aan de beste zorg voor zijn patiënten. Samen met ruim 300 medisch specialisten en 4.200 medewerkers, maar ook met andere ziekenhuizen en zorgaanbieders in de regio Rotterdam.

Daarnaast werkt Franciscus Gasthuis & Vlietland in Nederland samen met 26 andere topklinische opleidingsziekenhuizen in de vereniging STZ. De STZ-ziekenhuizen voelen zich gezamenlijk verantwoordelijk voor:

  • Topklinische zorg, is hooggespecialiseerde zorg waarvoor geavanceerde apparatuur, bijzondere voorzieningen en/of specifieke deskundigheid nodig is.
  • Opleiding & onderwijs, STZ-ziekenhuizen zijn lerende organisaties te noemen, die innovatief en onderzoekend zijn. De sfeer van opleidingen en voortdurend verbeteren werkt door in de hele organisatie.
  • Onderzoek & innovatie, Patiëntenzorg en wetenschappelijke onderzoek zij nauw met elkaar verbonden. Onderzoek moet altijd van nut zijn voor patiëntenzorg. De honderden onderzoeken die jaarlijks in de STZ-ziekenhuizen worden uitgevoerd leiden tot legio innovaties. Op het gebied van techniek, medisch handelen of in de organisatie van de zorg.

Meer weten over de vereniging STZ? Kijk op www.stz-ziekenhuizen.nl

Innovatie Challenge

De 26 STZ-ziekenhuizen krijgen tijdens de 'STZ-innovatiechallenge' de kans om een innovatieaward en PR te winnen. In 2017 zijn chirurg Taco Klem en arts-onderzoeker Gerson Struik 2e geworden bij de STZ-innovatiechallenge met hun onderzoek naar een innovatieve vorm van bestraling bij borstkankerpatiënten. Naast dit onderzoek zijn er maar liefst 3 andere onderzoeken ingezonden door onze collega's:

  • ERABS (fast track) protocol
  • Het zorgzwaarte systeem - Kinderafdeling
  • Spoedechografie op de SEH - ingezonden door de SEH-artsen

Lees hier de onderzoeken in de STZ innovatie-uitgave.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid