Doorgaan naar hoofdinhoud

Hoe bereidt u zich voor op uw opname?

Als u weet dat u in het ziekenhuis wordt opgenomen op de verpleegafdeling, dan kunt u het volgende doen om u goed voor te bereiden. 

Voeding

Als blijkt dat u ondervoed bent, dan heeft u een verkeerd eetpatroon. Een duidelijk teken is het snel verliezen van gewicht: meer dan 3 kilo in een maand of meer dan 6 kilo in 6 maanden. U kunt hier zelf wat aan doen, bijvoorbeeld door begeleiding te vragen van een diëtist of door voldoende calorie- en eiwitrijk voedsel te eten. Een gezond gewicht draagt bij aan een sneller herstel.

Bent u ondervoed tijdens uw opname of heeft u een te laag gewicht voor uw lengte? Dan krijgt u tijdens uw opname extra’s te eten, zoals een kroketje bij de lunch, een snack in de middag of een gebakje.

Geheugenproblemen

Een delier is een acuut optredende verwardheid. De verwardheid kan ontstaan door een lichamelijke ziekte (infectie), medicijngebruik of een operatie. In alle gevallen wordt geprobeerd om een delier te voorkomen. U werkt hier zelf aan mee door eerlijk alle vragen te beantwoorden, ook over alcohol en medicijnen. Gebruik daarnaast uw hulpmiddelen, zoals uw bril of gehoorapparaat, ook tijdens de opname. Neem ook iets vertrouwds mee naar het ziekenhuis, zoals een familiefoto, klok of agenda. Vraag uw naasten om te letten op veranderingen in uw gedrag.

Risico op vallen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar kan grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld het breken van een been of heup, of een hersenschudding. Voorkomen is beter dan genezen.

Zorg dat u fit en actief bent. Minstens 30 minuten per dag licht bewegen of oefeningen doen, helpt al enorm. Zorg daarnaast dat uw huis geen risico vormt. Verwijder losse matjes, snoeren en hoge drempels. Draag stevige schoenen, zodat uw voeten voldoende steun hebben. Lees meer tips op de pagina 'Vallen bij ouderen'.

Tijdens uw opname wordt er goed op gelet dat u niet valt. Als het nodig is, dan kunnen sensoren worden geplaatst die een signaal naar de verpleegkundigen geven als u uit bed stapt. Ook zijn er verschillende hulpmiddelen, zoals stangen aan de muren, die helpen voorkomen dat u valt.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid