Doorgaan naar hoofdinhoud

Opname

Een ziekenhuisopname is voor de meeste mensen een ingrijpende gebeurtenis. Dat geldt nog meer voor kwetsbare ouderen. Oudere patiënten hebben meer kans op het ontstaan van complicaties.

Een goede voorbereiding op de ziekenhuisopname, kan veel klachten voorkomen. Dit begint bij het intakegesprek.

Voorbereiding: intakegesprek

Tijdens het intakegesprek voor de opname (of operatie), neemt de verpleegkundige met u een aantal vragen door over:

  • Voeding;
  • oriëntatie en geheugen;
  • risico op vallen;
  • problemen met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten (zoals wassen, lopen en eten).

Heeft u problemen op een van deze gebieden? Dan krijgt u advies waarmee u zelf aan de slag kan, eventueel met hulp van uw naasten. Ook wordt actief op deze punten gelet tijdens uw opname. 

Uw opname op de afdeling Geriatrie

In Schiedam is de afdeling Geriatrie gevestigd. Alles op deze afdeling is gericht op de zorg voor kwetsbare ouderen van 70 jaar en ouder. Het gaat dan om mensen die meerdere aandoeningen tegelijk hebben en/of extra gezondheidsrisico's lopen. 
Desondanks kunt u, als u 70 jaar of ouder bent, ook opgenomen worden op één van de andere verpleegafdelingen. Als het nodig is, dan kan een geriater betrokken worden bij uw zorg. 

Kwetsbare ouderen op andere afdelingen

Kwetsbare ouderen kunnen ook op andere afdelingen in het ziekenhuis worden opgenomen. Hoewel de voorzieningen per afdeling verschillen, is er altijd extra aandacht voor de volgende zaken:

  • Naasten worden nauw betrokken bij de behandeling en verzorging.
  • Tijdens het intakegesprek voor uw opname, wordt u gescreend op ondervoeding, risico op vallen, risico op delier (ernstige verwardheid) en beperking in uw dagelijkse activiteiten. 
  • Uw voeding wordt aangepast op uw situatie. Bijvoorbeeld als u extra calorie- of eiwitrijk eten nodig heeft of bepaald eten moet vermijden.

Na opname naar huis

Als uw opname in het ziekenhuis eindigt, dan wordt gekeken of u naar huis kunt. En of u nog extra zorg nodig heeft. 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid