Doorgaan naar hoofdinhoud

Mantelzorg

Omdat naasten een belangrijke rol spelen in het leven van ouderen, worden zij zoveel mogelijk betrokken bij de zorg. Als u vanuit een persoonlijke relatie extra hulp en zorg geeft aan een familielid (ouders, partner, broer, zus, kinderen) dat aangewezen is op hulp van anderen, bent u mantelzorger. Wij begrijpen dat u als mantelzorger veel vragen kunt hebben. Op deze pagina proberen wij deze vragen zoveel mogelijk te beantwoorden. 

Wat wordt er van mij als mantelzorger verwacht in het ziekenhuis?

Als mantelzorger/naaste wordt u betrokken bij gesprekken. Bijvoorbeeld als er uitslagen van onderzoeken zijn. Juist ú kunt goed meedenken over de hulp die tijdens het herstel en na de ziekenhuisopname nodig zijn. Daarnaast is de mantelzorger/naaste vrij om tijdens de ziekenhuisopname te helpen bij bijvoorbeeld wassen, aankleden of naar het toilet gaan. Zeker als u als mantelzorger/naaste ook thuis helpt, voelt het vertrouwd als dit tijdens opname wordt voortgezet.

Mag ik (als mantelzorger) blijven slapen?

Ja, u heeft de mogelijkheid om te blijven slapen. Dit noemen wij 'rooming-in'. Dit is niet alleen mogelijk op de afdeling Geriatrie, maar op alle verpleegafdelingen in het ziekenhuis. 

Als uw naaste is opgenomen in ons ziekenhuis kunt u als mantelzorger/naaste, net zoals thuis, een actieve rol krijgen in de zorg voor uw partner, moeder, broer/zus of vriend. Dit kunt u overleggen met de arts en verpleegkundigen die bij de behandeling betrokken zijn.

Kunnen alle afspraken op 1 dag worden ingepland?

Als het voor u en uw naaste beter uitkomt, dan is het vaak mogelijk om meerdere afspraken te combineren. In enkele uren of een dagdeel, worden dan meerdere onderzoeken en afspraken achter elkaar gepland. Dit bespaart u als mantelzorger reistijd en maakt het gemakkelijker om de zorg voor uw naaste te combineren met werk of andere bezigheden.

U kunt bij het inplannen aan de balie aangeven dat u de afspraken wilt combineren. Onze doktersassistenten bespreken de mogelijkheden met u.

Mag de hond langskomen? 

Het is helaas niet mogelijk om (huis)dieren toe te laten in het ziekenhuis in verband met mogelijke infectieziekten. Alleen hulphonden zijn welkom in het ziekenhuis. Na overleg met de deskundige Infectiepreventie kunnen hulphonden worden toegestaan. Neem hiervoor contact op via het centrale nummer.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid