Operatie & Interventie Centrum

Start bouw: juli 2023
Verwachte oplevering: 2026

Het Operatie & Interventie Centrum komt op laag 3. Met onder andere operatiekamers, voorbereiding- en nazorgkamers, werk- en overlegkamers. Artsen, verpleegkundigen en ander medisch personeel beschikken hier over apparatuur met de nieuwste operatie- en röntgentechnieken. Zodat de patiënt voor iedere situatie de best passende behandeling kan krijgen.

Sfeer

Het Operatie & Interventie Centrum krijgt een rustige uitstraling in de accentkleur blauw. Deze kleur wordt ervaren als concentratieversterkend, activerend en alert makend. De werk- en overlegkamers krijgen, net als de werkplekken op de andere lagen, een rustige sfeer. Zo creëren we plekken die verschillen met ‘de hectiek van de OK’.

Voorbereidings- en nazorgruimten

In het nieuwe complex is er extra aandacht voor specifieke patiëntgroepen. Zoals kraamvrouwen, kinderen en patiënten die risico hebben op een delier. Zij kunnen een aparte kamer gebruiken in de voorbereidings- en nazorgruimte; in vaktermen de holding en verkoever.

Verkoever

De operatiekamers

De plaatsing van de operatie- en interventiekamers aan de raamkant is bijzonder. Want vaak bevinden deze zich binnenin een gebouw. In het nieuwe complex hebben de mensen in de operatiekamers altijd zicht op de lucht en het groen buiten.

Het centrum heeft reguliere operatiekamers en gespecialiseerde kamers, zoals de hybride operatiekamer. Sinds 2021 is er in het huidige ziekenhuisgebouw een tijdelijke hybride operatiekamer. Met de komst van de nieuwbouw in 2026 is er straks ruimte voor 2 vaste hybride operatiekamers. In deze kamer is het mogelijk om, binnen 1 operatie, meerdere ingrepen te doen. Dit zorgt voor een snellere behandeling, kortere opnameduur en minder complicaties voor patiënten.

Operatiekamer 2
Operatiekamer

Interventiekamers

Specialismen van verschillende richtingen werken straks samen in twee nieuwe interventiekamers. In de interventiekamers kunnen de medisch specialisten, en ook de ondersteunende teams, beeldgestuurde medische ingrepen uitvoeren. Het gaat om specialismen zoals interventieradiologie en -cardiologie, vaatchirurgie, gynaecologie en urologie.