Doorgaan naar hoofdinhoud

Slokdarmkanker

Bij slokdarmkanker, of oesofaguscarcinoom, is er een kwaadaardige tumor (carcinoom) in de slokdarm ontstaan. Er zijn verschillende typen slokdarmkanker. De meest voorkomende zijn:

  • een plaveiselcelcarcinoom ontstaat uit zogenaamde plaveiselcellen uit de bovenste laag van het slijmvlies van de slokdarm. Deze vorm ontstaat meestal in het bovenste en middelste deel van de slokdarm.
  • Een adenocarcinoom ontstaat meestal in het onderste gedeelte van de slokdarm. De meeste tumoren van deze soort komen voort uit een zogenaamde Barrett-slokdarm. Dit is een aandoening waarbij het slijmvlies is veranderd.

De oorzaak van slokdarmkanker is onduidelijk.

Klachten slokdarmkanker

Slokdarmkanker geeft in het begin meestal nog geen klachten. Pas als de tumor flink is doorgegroeid ontstaan er klachten zoals:

  • Het gevoel dat voedsel niet goed zakt of blijft steken in de slokdarm;
  • een verminderde eetlust;
  • gewichtsverlies;
  • een pijnlijk en/of vol gevoel in de buurt van het borstbeen;
  • langdurige hikklachten.

Onderzoek

Als uw huisarts vermoedt dat er iets mis is met uw slokdarm, verwijst hij u door naar de maag-, darm- & leverarts (MDL-arts) of internist in het ziekenhuis. Om vast te stellen of het darmkanker is, wordt een gastroscopie gedaan. Dit is een onderzoek waarbij naar de slokdarm, maag en het eerste deel van de dunne darm wordt gekeken. Het onderzoek wordt met de gastroduodenoscoop (scoop), een dunne, flexibele bestuurbare slang gedaan. In het uiteinde hiervan (de tip) is een hele kleine camera ingebouwd. Via de camerabeelden kan de arts de slokdarm, maag en het begin van de twaalfvingerige darm aan de binnenzijde inspecteren. Vaak worden stukjes weefsel (biopten) weggenomen. Het verkregen weefsel wordt opgestuurd voor nader onderzoek.

Aanvullende onderzoeken
Als de diagnose slokdarmkanker is gesteld, zijn verdere onderzoeken nodig om vast te stellen hoe ver de tumor zich in de slokdarm heeft uitgebreid. Ook wordt onderzocht of er uitzaaiingen zijn naar de lymfeklieren, de longen en de lever.

Behandelteam

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid