Doorgaan naar hoofdinhoud

Ongeneeslijk ziek, en nu?

Als u te horen krijgt dat u kanker heeft en niet meer kunt genezen krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties te verwerken. Er kunnen vragen ontstaan, zoals:

  • Wat staat mij te wachten?
  • Welke lichamelijke klachten kan ik krijgen en wat is er aan deze klachten te doen
  • Welke emotionele veranderingen kunnen mijn naasten en ik gaan doormaken
  • Hoe kan ik mij zo goed mogelijk voorbereiden op de veranderingen in deze fase van mijn leven?
  • Welke mogelijkheden en voorzieningen zijn er voor mij en mijn naasten?

Veel patiënten hebben behoefte aan steun van anderen. Vaak hebben naasten ook te maken met gevoelens van angst en onzekerheid. Naast steun vanuit familie en vrienden zijn onze consultatief en palliatief oncologieverpleegkundigen (CPOV) er ook voor u. Dit zijn verpleegkundigen, gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van mensen die te horen hebben gekregen dat genezing niet meer mogelijk is. Dit geldt voor de periode van eventuele behandeling, controle en de periode erna. De verpleegkundigen zijn aanspreekpunt voor u en uw naasten wat betreft alle vragen en onzekerheden. U kunt bij hen aangeven wat uw klachten zijn. Tevens zijn de CPOV’ers aanspreekpunt voor uw huisarts en/of wijkverpleegkundigen.

Het kan erg prettig zijn om in de thuissituatie ook ondersteuning te krijgen van een oncologieverpleegkundige. De CPOV kan met u bespreken om hiervoor een aanvraag te doen. De oncologieverpleegkundige kan thuis zien waar u hulp nodig heeft, helpen als u bijwerkingen heeft van de behandeling en contact onderhouden met uw huisarts en/of specialist. De CPOV en de oncologieverpleegkundigen thuis kennen elkaar en zorgen voor continuïteit van zorg en het overdragen van belangrijke informatie.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid