Doorgaan naar hoofdinhoud

Longkanker

Bij longkanker is er kanker in de longen ontstaan. Een tumor in de longen kan op verschillende plekken zitten. Dat kan dichterbij de luchtpijp zijn of dieper in de longen bij de longblaasjes.

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 13.000 mensen longkanker vastgesteld. Longkanker ontstaat meestal door roken. De ziekte komt ook voor bij mensen die nooit hebben gerookt. Hierbij is longkanker ontstaan door een spontane verandering in de cellen. Meeroken, luchtvervuiling en het inademen van fijnstof of het werken met schadelijke stoffen, kunnen ook longkanker veroorzaken. Door het langdurig inademen van schadelijke stoffen verandert het genetische materiaal van de cellen in de longen. Hierdoor wordt de celdeling verstoord en worden het kwaadaardige kankercellen. Vaak verplaatsen deze kankercellen zich via de lymfeklieren en de bloedbaan naar andere delen van het lichaam. Zo ontstaan uitzaaiingen van longkanker.

Er zijn 2 hoofdsoorten longkanker: niet-kleincellig longkanker en kleincellig longkanker. Niet-kleincellig longkanker komt het meest voor. Van deze soort zijn er verschillende subtypen.

Bron: Longkankernederland

Klachten

Mensen met longkanker hebben in het begin van hun ziekte vaak onopvallende klachten, zoals hoesten of vermoeidheid. De meest voorkomende klachten bij longkanker zijn:

  • Een aanhoudende prikkelhoest;
  • ophoesten van (een beetje) bloed;
  • ontstekingen aan de luchtwegen, die maar niet overgaan;
  • kortademigheid;
  • pijn op de borst;
  • zwelling van het gezicht of de nek.

Behandelteam

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid