Doorgaan naar hoofdinhoud

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is kanker van het slijmvlies in de baarmoederhals. Deze aandoening ontstaat meestal uit cellen in het overgangsgebied van de buitenbekleding naar de binnenbekleding van de baarmoederhals. Bij het ontstaan van baarmoederhalskanker speelt het humaan papillomavirus (HPV) een belangrijke rol. Het HPV wordt vaak via seksueel contact overgebracht. Er zijn veel verschillende types HPV. Vaak ruimt het lichaam een HPV-infectie zelf op en merkt u er weinig van. Als dat niet gebeurt, kunnen afwijkende cellen in de baarmoederhals ontstaan. U kunt dan een voorstadium van kanker krijgen, wat uiteindelijk tot baarmoederhalskanker kan leiden.

Klachten baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker geeft in het begin niet altijd klachten. De eerste klachten kunnen zijn:

  • Bloederige of bruinige afscheiding, buiten de gewone menstruatie om;
  • bloedverlies na de overgang;
  • bloedverlies tijdens of vlak na geslachtsgemeenschap. Dit heet ook wel contactbloeding.

Bij een vermoeden van baarmoederhalskanker verwijst de huisarts u door naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Vaak is er vooraf door de huisarts al een uitstrijkje afgenomen. Als er in het uitstrijkje afwijkende cellen worden gezien, vindt er in het ziekenhuis verder onderzoek plaats door middel van een colposcopie. Hierbij bekijkt de gynaecoloog de baarmoederhals met een microscoop. Tijdens de colposcopie kan de gynaecoloog met behulp van een kleine tang een stukje of enkele stukjes afwijkend weefsel wegnemen voor onderzoek. Deze ingreep heet een biopsie.

Als er een tumor wordt gevonden in de baarmoederhals, stelt de gynaecoloog met een echografie, CT-scan of MRI vast hoever de tumor zich heeft uitgebreid en of er uitzaaiingen zijn. Zo kan de gynaecoloog bepalen welke behandeling het meest geschikt is voor u.

Behandelteam

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid