Doorgaan naar hoofdinhoud

Alvleesklierkanker

De alvleesklier is een langwerpig orgaan dat in de bovenbuik aan de rugzijde ligt. Het wordt ook wel het pancreas genoemd. Bij alvleesklierkanker zit er een kwaadaardige tumor in de alvleesklier. Er bestaan verschillende vormen van alvleesklierkanker. Verreweg de meest voorkomende vorm is kanker van de afvoerbuisjes, ook wel adenocarcinoom genoemd. In de meeste gevallen zit deze tumor in de kop van de alvleesklier, ook wel pancreaskopcarcinoom genoemd. Omdat alvleesklierkanker een agressieve kankersoort is komt het helaas vaak voor dat de tumor vanuit de alvleesklier doorgroeit naar aangrenzende organen, weefsels en bloedvaten. Ook kunnen er bij alvleesklierkanker uitzaaiingen voorkomen. Een alvleeskliertumor kan uitzaaien naar het buikvlies of lymfeklieren in de buik, maar uitzaaiingen worden ook verspreid via de bloedbaan naar bijvoorbeeld de lever of de longen.

De alvleesklier heeft 2 belangrijke functies:

  • Het produceren van alvleeskliersap (enzymen) dat helpt bij de spijsvertering. Via het afvoerkanaal van de alvleesklier komen deze enzymen terecht in de twaalfvingerige darm, waar ze de voedselvertering ondersteunen. Deze enzymen zijn vooral belangrijk voor de vertering van de vetten in het voedsel.
  • Het produceren van hormonen die de bloedsuiker reguleren.

Risicofactoren

Per jaar hebben krijgen in Nederland ongeveer 2.000 mensen te horen dat zij alvleesklierkanker hebben. De aandoening komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en het merendeel van de patiënten is ouder dan 60 jaar. Er is geen duidelijke oorzaak. Er zijn wel een aantal risicofactoren die een rol kunnen spelen. Rokers hebben een verhoogde kans op alvleesklierkanker. Verder is er een verhoogde kans op een alvleeskliertumor bij een chronische ontsteking van de alvleesklier. Dit kan ontstaan na bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik. In enkele gevallen kan alvleesklier ook erfelijk zijn.

Klachten bij alvleesklierkanker

Vaak is een tumor al langere tijd in de alvleesklier aanwezig voordat daar iets van te merken is. Klachten treden meestal pas op wanneer de tumor is doorgegroeid naar andere organen zoals de galweg waardoor geelzucht ontstaat. De klachten zijn afhankelijk van de plaats en de grootte van de tumor in de alvleesklier. Veel voorkomende klachten zijn:

  • Geelzucht (door slechte galafvloed doordat de tumor de galweg dichtdrukt);
  • gewichtsverlies;
  • verminderde eetlust en misselijkheid;
  • zeurende pijn in de buik en/of rug;
  • vermoeidheid en lusteloosheid.

Behandelteam

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid