Doorgaan naar hoofdinhoud

Henriëtte Rijsdijk vertelt over haar maagverkleining

Henriëtte Rijsdijk was voor haar astmaklachten onder behandeling in een ander ziekenhuis. Omdat zij een maagverkleining wilde en een medische oorzaak had, haar schildklier functioneerde niet, kwam zij naar Franciscus Gasthuis, het ziekenhuis waar ze ooit haar opleiding had gedaan.

‘Ik ben 42 kilo afgevallen’

‘Er werd gevraagd of ik mee wilde doen aan een onderzoek, natuurlijk deed ik graag mee’. Henriëtte nam deel aan een onderzoek van Astrid van Huisstede, longarts in opleiding. Bij obesitaspatiënten die bariatrische chirurgie ondergingen, werd de longfunctie getest om de astma vóór en na de operatie te vergelijken. ‘Voor de operatie krijg je een blaastest. Dat gaat in fasen. Ik kwam in eerste instantie niet verder dan de derde of de vierde stap. Je moet blazen, bij elke stap krijg je iets meer stoffen die je inademt en waar je eigenlijk niet tegen kan, je reageert er op. Na de operatie kwam ik tot de achtste of de negende stap: je ziet dus dat je veel minder reageert op allergische factoren. Dat is winst, alleen voor de longen al. Ik ben 42 kilogram afgevallen. Die operatie was om het gewicht te verminderen. In eerste instantie heb je niet door wat dat betekent voor je longproblemen’.

‘De beslissing om een maagverkleining te ondergaan, was ‘de beste die ik ooit heb kunnen nemen’

Ze doorliep het hele traject en pas bij de longarts realiseerde ze zich dat haar astmaklachten met haar overgewicht samenhingen: ‘Ik had ze nooit zo herkend, die problemen. Ze waren er gewoon, altijd.’ De beslissing om een maagverkleining te ondergaan, was ‘de beste die ik ooit heb kunnen nemen,’ zegt Henriëtte Rijsdijk nu, ‘met alle gezondheidsvoordelen die ik erbij heb gekregen.’ Ze werd op vrijdag geopereerd en die zondagmiddag liep ze alweer met de hond in het park. ‘Bij mij is het heel snel gegaan. Ik was binnen 10 dagen weer aan het werk. Complicaties bleven achterwege.’

‘Ik vond het niet prettig meer om op foto’s te gaan, ik kreeg een schaamtegevoel’

‘Pas na de operatie, om de 2 maanden moest ik terugkomen voor de vervolgonderzoeken, kwam ik erachter dat mijn overgewicht terdege had meegespeeld bij mijn longproblemen. Vóór de operatie had ik bij een infectie antibiotica nodig. Nu gebruik ik, net als ieder ander die wel eens verkouden is, misschien 1 pufje meer, maar geen antibiotica.’ Andere fysieke klachten had ze eigenlijk niet. ‘De klachten die ik had, gingen in mijn hoofd zitten. Ik vond het niet prettig meer om op foto’s te gaan, ik kreeg een schaamtegevoel. Ik had nog geen diabetes of verhoogd cholesterol, maar dat zat eraan te komen als ik op dezelfde manier was doorgegaan. Van origine ben ik verpleegkundige, dus ik wist waar overgewicht toe kan leiden’.

Haar man, die volledig achter haar stond, had in het begin wel moeite met haar nieuwe eetgewoonten. ‘Doordat ik zo weinig at, 1 of 2 hapjes, had hij het gevoel dat hij zat te schransen,’ lacht ze. Een advies van Henriëtte Rijsdijk: ‘Een maagoperatie is niet het summum, zoals wel wordt gedacht: dan kun je alles weer doen wat je wilt en eten wat je wilt... Dat is niet zo.’ Er zijn trouwens ook mensen, zegt ze, die je om je maagverkleining veroordelen. Die vinden dat je profiteert van de verzekering. Of ze zeggen: ‘Ja, lekker makkelijk op die manier. Zo kan ik het ook.’ Nog 1 laatste advies dan: ‘Trek je er niets van aan. Het is maar een mening.’

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid