Doorgaan naar hoofdinhoud


Anneke en Ellen vertellen
over hun bijzondere band


Anneke en Ellen vertellen
over hun bijzondere band

Anneke en Ellen vertellen over bijzondere band

Anneke Brabers is obesitasverpleegkundige in ons ziekenhuis en speelt een belangrijke rol voor patiënten die bijvoorbeeld een maagverkleining ondergaan. Zo ook voor Ellen Sansom, waar Anneke zeer trots op is. Samen vertellen zij over hun ervaringen die ervoor hebben gezorgd dat er een speciale band is ontstaan tussen hen beiden.

Anneke ondersteunde Ellen bij haar maagverkleining

‘Via een advertentie in de krant solliciteerde ik in 1989 op de functie verpleegkundige in het toenmalige Sint Franciscus Gasthuis. Na diverse functies te hebben gehad werd in 2011 aan mij gevraagd of ik interesse had om in het Franciscus Obesitas Centrum te komen werken. Patiënten die zich hier laten behandelen voor bijvoorbeeld een maagverkleining gaan een intensief traject aan, van in totaal 5 jaar. Als obesitasverpleegkundige zie of spreek ik patiënten een aantal keren. Het geeft mij veel voldoening om onderdeel te mogen zijn van dit belangrijke keerpunt in hun leven. Bij mensen met obesitas zit zoveel onderliggend lijden en pijn. Ik ben blij als ik ze op wat voor manier dan ook kan helpen.

Begeleiding gedurende volledige traject

Patiënt Ellen Sansom ken ik via familie. Ze kampte met gezondheidsproblemen en voelde zich al lange tijd niet goed. Ellen wist van mijn werk en nam contact op voor wat algemene informatie. Na een tijd kreeg ik het nieuws dat zij het traject aan wilde gaan. Ik zag haar bij het intakegesprek, een spannend en belangrijk moment. Mag je als patiënt wel starten?

Tijdens het intakegesprek doe ik uitgebreid onderzoek en stel ik verschillende vragen. In de periode erna ziet een patiënt de psycholoog, diëtist en internist. Wanneer deze allemaal groen licht geven, krijgt iemand een afspraak bij de chirurg om de operatie en vervolgstappen te bespreken. Ellen heeft zich voor 1000% ingezet en het serieus aangepakt. Die volharding bewonder ik. Haar gewicht ging langzaam, maar gestaag omlaag. Een aantal maanden later kreeg ze het nieuws dat ze geopereerd kon worden.

Wel of geen operatie

Dan volgt het volgende spannende moment: de voorbereiding op de operatie. Patiënten moeten 2 weken van tevoren nog een koolhydraatarm dieet volgen, waarna het laatste weegmoment volgt. Vooraf heeft iedere patiënt een haalbaar streefgewicht meegekregen. Als iemand dat niet heeft gehaald, moeten we in overleg. Ellen mocht door voor de operatie. Daarna heb ik weer contact met haar gehad over hoe het gaat en hoe zij zich voelde. Dit doe ik bij iedereen. Hoe gaat het bijvoorbeeld met bewegen en eten? Afhankelijk van de vraag verwijs ik door naar de juiste specialist. Ellen staat nog een aantal jaar bij ons onder behandeling. Ze ziet er fantastisch uit en heeft het roer volledig omgegooid. Ik ben enorm trots op haar!’ 

Ellen viel met de hulp van Anneke 30 kilo af

‘Ik kom uit een familie waarin het altijd gezellig is en lekker eten centraal staat. Van mijn ouders heb ik helaas een hoge bloeddruk geërfd. Hier slikte ik jarenlang medicijnen voor. Ik had veel last van bijwerkingen, waaronder het vasthouden van vocht. Toen het mijn man en mij helaas niet lukte om kinderen te krijgen, kwamen daar, bovenop de medicijnen, ook hormonen bij. 7 jaar lang hebben wij het geprobeerd met een vruchtbaarheidsbehandeling. In die periode heb ik mezelf weggecijferd. Uiteindelijk lukte het toch om zwanger te worden en ben ik trotse moeder geworden van 3 kinderen. Tot groot verdriet is er hiervan 1 bij de geboorte overleden. Mijn gewicht is langzaam toegenomen. Alle diëten heb ik geprobeerd, maar het zorgde enkel voor frustratie. Toen mijn kinderen ouder werden, merkte ik dat ik niet meer goed mee kon komen. Dat was het moment dat ik contact heb opgenomen met Anneke. Na een gesprek met de huisarts heb ik om een doorverwijzing naar Franciscus gevraagd.

Direct op het gemak

Mijn eerste afspraak in het ziekenhuis, het intakegesprek, voelde direct vertrouwd aan. Dit kwam door Anneke, maar ook door de prettige omgeving. Van de psycholoog en diëtist, tot de verpleegkundige en chirurg, het contact was laagdrempelig. Doordat ik alles kon vragen, voelde ik mij op mijn gemak. Ik durfde het traject hier zeker aan te gaan. Mijn kinderen waren mijn grote motivatie en hierdoor had ik enorme wilskracht. Dat is nodig, want er staat je een lang traject te wachten. Uiteindelijk kreeg ik het verlossende telefoontje; mijn operatie was een feit. Het koolhydraatarme dieet viel me zwaar, maar ik was zo dichtbij dat ik erop gebrand was de eindstreep te behalen.

Laatste loodjes

Op de dag van de operatie was ik zenuwachtig. De anesthesist kalmeerde mij en het was een fijn idee dat zij mij goed in de gaten hield. De herstelperiode was zwaar, maar is gelukkig heel goed verlopen. Vervelend is wel het overtollige vel dat ik nog heb. Toen ik dat aankaartte in een nagesprek werd ik vrijwel direct gebeld door de plastisch chirurg. Ik denk erover na of ik dit op termijn wil laten weghalen.

Leven verbeterd

Het is niet vanzelf gegaan, maar met hulp van het thuisfront, Anneke en alle anderen is mijn leven op meerdere fronten verbeterd. Naast dat ik bijna 30 kilo ben afgevallen, voel ik mij mentaal ook sterker. Ik ben zelfs gestart met een nieuwe opleiding. Hiervoor was het niet in mijn hoofd opgekomen. Maar het belangrijkste; ik speel nu een actief onderdeel in het leven van mijn kinderen. Daar heb ik het voor gedaan!’

 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid