Doorgaan naar hoofdinhoud

Vruchtbaarheid & zwangerschap 

Is mijn anticonceptiepil betrouwbaar na een maagverkleiningsoperatie?

Wilt u (nog) niet zwanger worden na een maagverkleiningsoperatie? Dan raden we u een ander anticonceptiemiddel aan dan de anticonceptiepil. De anticonceptiepil is na bariatrische chirurgie niet meer betrouwbaar. Wij adviseren anticonceptie op andere wijze, bijvoorbeeld een spiraal, de prikpil, een implanon of het gebruik van een condoom.

Mag ik zwanger worden na een maagverkleiningsoperatie?

U mag zwanger worden na een maagverkleining. Het is bekend dat vrouwen met obesitas verminderd vruchtbaar kunnen zijn door een verstoorde hormoonhuishouding. Bij gewichtsreductie neemt de vruchtbaarheid weer toe. Zwanger worden na een maagverkleiningsoperatie is minder risicovol dan zwanger worden terwijl men nog zwaarlijvig is.

Vrouwen die in aanmerking komen voor een maagverkleiningsoperatie en een (toekomstige) kinderwens hebben, adviseren wij meestal om een sleeve resectie te ondergaan. Hiermee wordt de kans op een vroeggeboorte of darmhernia of darmobstructie verkleind. Wij raden u echter aan om in het eerste jaar, na een maagverkleiningsoperatie, niet zwanger te worden.

Kan ik zwanger worden en borstvoeding geven na mijn operatie?

We raden het niet aan om zwanger te worden in het eerste jaar na uw operatie, omdat afvallen veel energie eist. Na dat jaar is het prima als u zwanger wordt. We raden u dan wel aan om een diëtist te raadplegen, zodat u extra adviezen krijgt over welke voedingsstoffen u tot u moet nemen. Borstvoeding geven is geen probleem.

Waar moet ik op letten als ik zwanger ben na een maagverkleining?

Wij adviseren u, als u zwanger bent, contact op te nemen met ons obesitas team. De internist en/of vasculair verpleegkundige adviseert u over de inname van de juiste multivitaminen. Ook wordt geadviseerd om onder behandeling te gaan bij een gynaecoloog van Franciscus Gasthuis & Vlietland.

Welke complicaties kunnen optreden bij zwangerschap na maagverkleining?

De kans op vroeggeboorte, darmhernia of darmobstructie is licht verhoogd na een gastric bypass. Er worden wel preventieve maatregelen genomen tijdens de gastric bypass operatie die de kans op een darmhernia aanzienlijk kleiner maken. Vrouwen die in aanmerking komen voor een maagverkleiningsoperatie en een (toekomstige) kinderwens hebben, adviseren wij meestal om een sleeve resectie te ondergaan, omdat de kans op vroeggeboorte wordt verkleind en er na een sleeve resectie operatie geen kans is op een darmhernia. Het risico op gewichtstoename na een zwangerschap en een maagverkleiningsoperatie lijkt beperkt.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid