Voeding/dieet
Hoe snel daalt mijn gewicht na de operatie?
Het gewichtsverlies na de operatie verschilt van persoon tot persoon. Hoeveel en hoe snel u afvalt, hangt onder andere af van uw leeftijd, uw voedingsgewoonten van vóór de operatie, uw uitgangsgewicht, het voedingspatroon na de operatie en de hoeveelheid lichaamsbeweging.
Heb ik ter voorbereiding aan mijn operatie een dieet nodig?
Tijdens het gehele voortraject is het verstandig om gezond te eten volgens de Schijf van Vijf. Probeer daarnaast alvast uw eetstijl aan te passen:
- Eet langzaam en kauw goed;
- eet 3 hoofdmaaltijden per dag en maximaal 3 tussendoortjes;
- eet op een vaste plek, bij voorkeur aan de eetkamertafel, zonder afleiding;
- Vanaf 2 weken voor de operatie moet u een koolhydraatbeperkt dieet volgen. Lees ook de folder 'Weegspreekuur'.
Elke kilo die u afvalt verlaagt het operatierisico.
Als uw BMI hoger is dan 60 of als uw gewicht meer dan 200 kilo gelden er andere regels. We zullen u vragen 10% van het overgewicht af te vallen, dit om het operatierisico te verlagen.
Zijn er dingen die ik na mijn operatie niet meer kan eten?
Een bijwerking die kan voorkomen na de gastric bypass is ‘dumping’. Hierbij ontstaat een onaangenaam gevoel met misselijkheid, zweten en duizeligheid als u suikers eet of drinkt.
Als u rustig eet, goed kauwt, kleine hapjes neemt en niet of nauwelijks drinkt tijdens de maaltijd kunt u in principe alles eten.
Hoe weet ik of ik voldoende vitamines binnenkrijg?
Door de operatie kunt u kleine hoeveelheden eten en worden minder voedingsstoffen opgenomen. Hierdoor neemt u minder calorieën op, maar ook minder vitaminen. U moet na de operatie levenslang multivitaminen (passend bij uw maagverkleining) gebruiken. De internist controleert de vitaminenwaarden in uw bloed tot 5 jaar na de operatie. Daarna neemt de huisarts deze controle over.
Hoe lang moet ik vloeibaar eten na mijn operatie en wat wordt verstaan onder vloeibaar?
Omdat de naden van de verkleinde maag nog goed aan elkaar moeten groeien, mag u de eerste twee weken na de operatie alleen vloeibaar of gepureerd voedsel gebruiken. De broodmaaltijden kunt u vervangen door havermout, Brinta of bambix. De warme maaltijd kan bestaan uit gepureerde onderdelen: aardappelpuree, groentepuree, vleespuree, vispuree of kippuree (met de blender of staafmixer). In de folder 'voeding na een maagverkleining' staan uitgebreide voedingsadviezen voor dag 1 tot 14 na de operatie. Ook adviezen voor de dagen erna staan in deze folder.
Ik kan meer of minder eten dan andere patiënten met een maagverkleining, waar komt dat door?
Iedereen is anders en de ene maag is de andere niet. De ene maag werkt bijvoorbeeld heel snel en de andere traag. Een snelwerkende maag kan meer eten verwerken en in een langzaam werkende maag blijft eten langer ‘hangen’, waardoor diegene minder kan eten. Daarnaast heeft de één sneller een verzadigd gevoel dan een ander. Bij een continu hongergevoel kunt u contact opnemen met het behandelteam, zodat wij u hierin kunnen begeleiden.
Mijn buik wordt heel dik als ik heb gegeten, waar komt dit door?
Sommige patiënten krijgen na het eten van een normale portie een opgezette buik. Een opgeblazen gevoel wordt vaker gezien na een gastric bypass. Dit is normaal en ontstaat doordat de darmen uitzetten.
Hoe krijg ik genoeg voedingsstoffen binnen?
De basis is gezonde voeding, dus het is belangrijk de adviezen van de diëtiste op te volgen. Daarnaast is het belangrijk levenslang multivitaminen, passend bij uw maagverkleining, in te nemen. Ook al eet u gezond, de opname van voedingsstoffen is na de operatie blijvend verminderd. Daarom is het zeer belangrijk dat u levenslang multivitaminen, passend bij uw maagverkleining, blijft gebruiken.
Ik moet eten, maar ik heb geen trek
Het is belangrijk om een regelmatig eetpatroon aan te houden om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Dus ook als u geen trek heeft is het van belang om 3 hoofdmaaltijden en 2 tot 3 tussendoormomenten in te plannen. Voorbeelden van een tussendoortje zijn: een stuk fruit, een glas melk, een schaaltje yoghurt. Een hulpmiddel kan zijn om een wekker te zetten voor de 6 eetmomenten. Lukt het u niet om dit zelf op te lossen, neem dan contact op met ons behandelteam.
Wat moet ik doen als ik ‘slechte trek’ krijg, eetbuien krijg, of wil eten door stress?
Indien u uw eetgedrag niet onder controle heeft, kunnen de psycholoog en de diëtiste u daarbij helpen. Ons advies is om contact op te nemen met het behandelteam. Wij kunnen u doorverwijzen naar de psychologe en/of diëtiste. Zij kijken samen met u naar de oorzaak van uw eetgedrag en bespreken de mogelijkheden om uw eetgedrag aan te passen.
Ik ben weer aangekomen, is dit normaal?
Het afvallen gaat het eerste jaar het snelst. Bij sommige mensen stopt het afvallen al eerder, bij andere houdt het afvallen langer aan. Het is normaal als u vervolgens wat aankomt. Als u veel aankomt en het lukt niet om dit zelfstandig op te lossen, neem dan contact op met het behandelteam.
Hoe belangrijk is het om een regelmatig eetpatroon te hebben?
Het is belangrijk om na uw operatie geen maaltijden over te slaan. Dit is van belang om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarnaast helpt een regelmatig eetpatroon snaaien tegen te gaan.
Mag ik een dieet volgen om nog verder af te vallen?
Eenzijdige diëten verstoren je stofwisseling, waardoor je op termijn alleen maar zal aankomen (het zogenaamde jojo effect). Wij raden aan om een gezond en regelmatig eetpatroon aan te houden zoals de diëtist u eerder heeft uitgelegd. Wij raden diëten dan ook ten zeerste af.