Voeding/dieet 

Hoe snel daalt mijn gewicht na de operatie?
Het gewichtsverlies na de operatie verschilt van persoon tot persoon. Hoeveel en hoe snel u afvalt, hangt onder andere af van uw leeftijd, uw voedingsgewoonten van vóór de operatie, uw uitgangsgewicht, het voedingspatroon na de operatie en de hoeveelheid lichaamsbeweging.

Heb ik ter voorbereiding aan mijn operatie een dieet nodig?
Ter voorbereiding op de operatie is geen dieet nodig. Het is verstandig om gezond te eten volgens de Schijf van Vijf. Probeer daarnaast alvast u eetstijl aan te passen:

  • Eet langzaam en kauw goed;
  • eet 3 hoofdmaaltijden per dag en maximaal 3 tussendoortjes;
  • eet op een vaste plek, bij voorkeur aan de eetkamertafel, zonder afleiding.

Elke kilo die u afvalt verlaagt het operatierisico.
Als uw BMI hoger is dan 60 of als uw gewicht meer dan 200 kilo gelden er andere regels. We zullen u vragen 10% van het overgewicht af te vallen, dit om het operatierisico te verlagen.

Zijn er dingen die ik na mijn operatie niet meer kan eten?
Een bijwerking die kan voorkomen bij de gastric bypass is ‘dumping’. Hierbij ontstaat een onaangenaam gevoel met misselijkheid, zweten en duizeligheid als u suikers eet of drinkt.

Als u rustig eet, goed kauwt, kleine hapjes neemt en niet of nauwelijks drinkt tijdens de maaltijd kunt u in principe alles eten.

Hoe weet ik of ik voldoende vitamines binnenkrijg?
Door de operatie kunt u slecht kleine hoeveelheden eten. Hierdoor is er een lagere opname van calorieën, maar ook van essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen en Multivitaminenpreparaat te gebruiken. De internist controleert u levenslang om eventuele tekorten aan te vullen.

Hoe lang moet ik vloeibaar eten na mijn operatie en wat wordt verstaan onder vloeibaar?
Omdat de naden van de versmalde maag (sleeve of pouch na bypass) nog goed aan elkaar moeten groeien, mag u de eerste twee weken na de operatie alleen vloeibaar of gepureerd voedsel gebruiken. Wat betreft de broodmaaltijden kunt u kiezen voor pap gemaakt van havermout, Brinta of bambix of drinkontbijt. De warme maaltijd zou kunnen bestaan uit gepureerde onderdelen: niet te stevige aardappelpuree en met de blender, staafmixer of roerzeef fijngemaakte groenten en fijngemaakt vlees, kip, kalkoen of vis.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid