Doorgaan naar hoofdinhoud

Na uw operatie

Hoeveel moet ik na mijn operatie gaan bewegen?

U moet extra gaan bewegen, bij voorkeur dagelijks, om goed af te vallen. Het lichaam gaat pas vet verbranden na een half uur. We raden u dan ook aan om minimaal 45 minuten aan één stuk te bewegen. In het begin moet u niet meteen erg fanatiek gaan sporten, maar het langzaam opbouwen. Het is belangrijk dat u een lichaamsbeweging kiest, die bij u past, zoals wandelen of fietsen. Daarnaast is het raadzaam om vaste dagen te nemen waarop u sport, bij voorkeur met iemand om elkaar te motiveren.

Waarom is het nazorgprogramma zo belangrijk?

Uw lichaam is na uw operatie veranderd, maar uw gewoontes moeten daarop aangepast worden. Goede begeleiding zorgt ervoor dat u beter afvalt. Daarnaast is het ook belangrijk dat u wordt gecontroleerd op eventuele vitaminestoornissen.

Ik kreeg na de operatie last van een hypo, waar komt dat door?

Ook zonder suikerziekte kunt u last krijgen van hypo’s (te lage bloedsuikers). Dit komt meestal door een late dumping. Dumping houdt in dat er klachten ontstaan doordat voeding sneller de darm instroomt na een maagverkleiningsoperatie. Een ‘vroege dumping’ (<30minuten na het eten) geeft vaak klachten als duizeligheid, zweten en (neiging tot) flauwvallen. Dit komt doordat de bloeddruk dan daalt.Een ‘late dumping’ (1-4 uur na het eten) kan hypo’s veroorzaken. De darmen ontvangen ‘veel’ onverteerde suikers, waardoor je meer insuline aanmaakt. Hierdoor kun je een hypo krijgen.

Is het mogelijk dat de maag weer gaat groeien na een maagverkleining?

De maag is een spier, dus deze kan weer wat oprekken, maar daardoor kun je net altijd méér eten. Vanaf 1 jaar na de operatie gaat eten vaak weer makkelijker. Dat hoort erbij. Het is belangrijk dat u zich houdt aan de voedingsadviezen van de diëtiste. Zoek niet continu de grens op van hoeveel u kunt eten. U bepaalt zelf hoeveel u kunt eten, niet uw maag.

Kan ik zwanger worden en borstvoeding geven na mijn operatie?

We raden het niet aan om zwanger te worden in het eerste jaar na uw operatie, omdat afvallen veel energie eist. Na dat jaar is het prima als u zwanger wordt. We raden u dan wel aan om een diëtist te raadplegen, zodat u extra adviezen krijgt over welke voedingsstoffen u tot u moet nemen. Borstvoeding geven is geen probleem.

Waar moet ik op letten als ik zwanger ben na een maagverkleining?

Wij adviseren u, als u zwanger bent, contact op te nemen met ons team Bariatrie. De internist en/of vasculair verpleegkundige adviseert u over de inname van de juiste multivitaminen. Ook wordt geadviseerd om onder behandeling te gaan bij een gynaecoloog van Franciscus Gasthuis & Vlietland.

Welke complicaties kunnen optreden bij zwangerschap na maagverkleining?

De kans op vroeggeboorte, darmhernia of darmobstructie is licht verhoogd na een gastric bypass. Er worden wel preventieve maatregelen genomen tijdens de gastric bypass operatie die de kans op een darmhernia aanzienlijk kleiner maken. Vrouwen die in aanmerking komen voor een bariatrische operatie en een (toekomstige) kinderwens hebben, adviseren wij om een gastric sleeve te ondergaan, omdat de kans op vroeggeboorte wordt verkleind en er na een gastric sleeve operatie geen kans is op een darmhernia. Het risico op gewichtstoename na een zwangerschap en een bariatrische operatie lijkt beperkt.

Krijg ik darmproblemen na een gastric bypass?

Mensen met een gastric bypass zijn gevoeliger voor maag- en darmklachten. Door een gastric bypass verandert het natuurlijke voedselverwerkingsproces. Voeding stroomt vrijwel direct de dunne darm in, waardoor het gehele darmpakket harder moet werken. Dit kan leiden tot darmkrampen en winderigheid. Ook bepaald voedsel kan bijdragen aan darmproblemen. Diarree kan ook passen bij dumping. Neem contact op met het behandelteam indien de diarreeklachten niet onder controle te krijgen zijn.

Heb ik meer kans op (darm)kanker na een operatie?

Nee, juist met (fors) overgewicht is het risico op (darm)kanker hoger dan bij mensen zonder overgewicht. Afvallen zorgt ervoor dat u de kans op (darm)kanker verlaagd. Echter indien er enkele jaren na de operatie gewichtsverlies optreedt, zonder dat u hier iets voor doet, dient u contact op te nemen met het behandelteam.

Ik ben afgevallen, maar voel mij nog steeds dik. Wat moet ik doen?

Patiënten die een maagverkleining hebben ondergaan, hebben soms nog een negatief zelfbeeld. Sommige patiënten lukt het niet om zelf de ‘knop om te zetten’ of om daadwerkelijk te beseffen dat ze veel zijn afgevallen. Sommige patiënten kunnen niet direct wennen aan hun nieuwe lichaam of kunnen het verleden niet direct loslaten. Bezoek onze groepsbijeenkomsten of vraag een verwijzing naar onze medisch psycholoog.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid