Doorgaan naar hoofdinhoud

Coronavirus en obesitas

Omdat wij begrijpen dat u vragen heeft, hebben wij een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Wanneer er nieuwe informatie bekend is, worden deze vragen aangevuld.

Is het veilig om obesitaspatiënten te opereren?

Zoals u waarschijnlijk weet, hebben patiënten met obesitas, diabetes en longziekten meer kans om ernstig ziek te worden van een besmetting met het coronavirus. Wij realiseren ons dat hierover nog niet alle informatie bekend is. Het coronavirus is een nieuw virus waar nog veel onderzoek naar wordt gedaan. Op dit moment is het wel veilig om obesitaspatiënten te opereren. Wij nemen uiteraard de nodige voorzorgsmaatregelen. Er bestaat een kans dat informatie uit toekomstig onderzoek ervoor zorgt dat wij de geplande zorg moeten aanpassen. Wij informeren u hier op tijd over.

Ik sta op de wachtlijst en kan worden opgeroepen voor een operatie. Kan ik mij dan wel laten vaccineren?

Word u binnenkort geopereerd en moet u daarbij onder narcose? Zorg dan dat u de vaccinatie minimaal 2 dagen voor de operatie krijgt. Zo voorkomt u dat u door mogelijke bijwerkingen niet kan worden geopereerd. 
Na een operatie, ook met narcose, kunt u gewoon worden gevaccineerd. Het is niet nodig om na een operatie een aantal dagen te wachten voordat de vaccinatie mag worden gegeven.

Ik zit al in het behandeltraject. Wanneer kan ik weer terecht?

Als u al in het behandeltraject zit voor een maagverkleining, dan ontvangt u van ons een brief. Daarin wordt u uitgenodigd om (opnieuw) het operatietraject te (ver)volgen en staat de datum voor uw afspraak. 

Heeft u klachten na een recente operatie?

Bijvoorbeeld: hevige buikpijn, hoge koorts, bloedverlies of aanhoudend braken. Neem dan tijdens kantooruren contact op via 010 – 461 6161. Vraag naar toestelnummer 13501.

Heeft u blijvende klachten (langer dan 2 weken)?

Neem dan tijdens kantooruren contact op via 010 – 461 6161. Vraag naar toestelnummer 13501. De arts of bariatrisch chirurg beoordeelt of een bezoek aan de polikliniek noodzakelijk is.

Hoe werkt het coronavaccin bij mensen die een maagverkleiningsoperatie hebben gehad?

Op dit moment is er geen informatie bekend over de werking van het vaccin bij mensen met een maagverkleining. Om die reden kunnen wij hierover geen onderbouwd advies geven. Wij raden u aan het advies van het RIVM te volgen.

Heeft u symptomen van het coronavirus? 

Neem dan contact op met uw huisarts. Let op: kortademigheid, benauwdheid en een versnelde ademhaling kan een reden zijn voor een ziekenhuisopname.

Alle actuele informatie over het coronavirus (COVID-19) kunt u op de website van het RIVM vinden. Ook vindt u daar adviezen over in welke situaties u contact moet opnemen met de huisarts en/of GGD. Via telefoonnummer 0800-1351 kunt u vragen stellen over het coronavirus.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid