Doorgaan naar hoofdinhoud

Resultaten maagverkleiningsoperaties 

De chirurgen van Franciscus Gasthuis & Vlietland voeren sinds 1976 maagverkleiningen uit. De maagverkleiningen die onze chirurgen nu uitvoeren, bestaan uit:

  • Verwijderen van een deel van de maag (sleeve resectie);
  • maken van een maagomleiding (gastric bypass);
  • maken van een maagomleiding, alternatief (mini gastric bypass);
  • aanpassen van eerdere maagverkleinende operatie die niet het gewenste effect heeft gehad (revisiechirurgie). In de meeste gevallen betreft het hier een maagbandoperatie die is uitgevoerd in een ander ziekenhuis.

In ons ziekenhuis worden geen maagbandoperaties uitgevoerd. Ondanks het feit dat deze operatie zeer populair was in het verleden, menen onze chirurgen dat te veel patiënten hiermee onvoldoende afvallen en het aantal complicaties leidend tot revisiechirurgie op langere termijn te hoog is.

Transparantie

Ons chirurgisch behandelteam vindt het zeer belangrijk om transparant over de geleverde zorg en kwaliteit van maagverkleiningoperaties te zijn. De afgelopen jaren is het aantal maagverkleiningsoperaties in ons ziekenhuis flink toegenomen. Om u als patiënt de beste zorg te kunnen bieden, controleren onze chirurgen continu hun resultaten en publiceren deze regelmatig op deze website en in wetenschappelijke tijdschriften. Als u bij ons onder behandeling bent, bespreekt de chirurg deze zaken ook met u.

Aantal maagverkleiningsoperaties

In 2017 zijn 902 bariatrische operaties uitgevoerd in Franciscus Gasthuis & Vlietland. 

Complicaties

Bij elke operatie bestaat het risico tot complicaties. De belangrijkste complicaties bij maagverkleiningsoperaties zijn:

  • Naadlekkage: lekkage van de maag- of darmaansluiting, waardoor buikvliesontsteking ontstaat;
  • longembolie: afsluiting van de longslagader door een bloedpropje;
  • tweede operatie: heroperatie in verband met complicaties;
  • ziekenhuissterfte: overlijden in het ziekenhuis als gevolg van complicaties tijdens operatie.

In 2017 zijn 3 lekkages ontstaan (0.4%). Geen patiënten hebben in 2017 longembolie of een trombosebeen ontwikkeld na een bariatrische operatie. Er zijn 27 patiënten voor een tweede keer geopereerd (3%) in verband met een complicatie, zoals een nabloeding, lekkage of bij verdenking van een complicatie, om deze uit te sluiten. Er is 1 patiënt overleden. 

Bekijk de volledige cijfers over de resultaten van 2017. 

Effecten maagverkleiningsoperaties

Onderstaande tabel geeft het percentage overgewicht aan dat patiënten gemiddeld zijn afgevallen, het zogenaamd Excess Weight Loss Percentage (EWL%). De resultaten tonen aan dat een groot deel van de patiënten door een zorgvuldige indicatiestelling en begeleiding rondom de operatie adequaat afvalt. Bovendien resulteert een maagverkleiningsoperatie in de meeste gevallen tot verbetering of zelfs genezing van suikerziekte.

Gewichtsverlies (EWL%) Na 1 jaar Na 2 jaar
Sleeve resectie
70% 67%
Gastric bypass 64% 68%
 Suikerziekte na 1 jaar Genezen  Verbeterd Onveranderd
Sleeve resectie 47% 18% 35%
Gastric bypass 62% 17% 21%

Meer informatie

Als u naar aanleiding van deze gegevens nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met onze obesitasverpleegkundigen. 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid