Doorgaan naar hoofdinhoud

Maagverkleiningsoperaties

Bariartrische chirurgie is het specialisme dat zich bezighoudt met maagverkleinende operaties. Bij de keuze van de operatiemethode vinden wij uw veiligheid het belangrijkste en kijken dan ook naar uw persoonlijke situatie. Het traject rondom de maagverkleining wordt uitgevoerd door een team van specialisten van bariatrisch chirurgen en obesitasverpleegkundigen. Daarnaast werken ook internisten, longartsen, fysiotherapeuten, psychologen, vasculair verpleegkundigen en diëtist aan een intensieve begeleiding rondom deze bijzondere operatie. De maagverkleiningsoperatie wordt via een kijkoperatie uitgevoerd, dit heeft als voordeel dat u relatief snel weer mobiel bent. U kunt vaak na 1 dag al naar huis. Na de operatie kunt u in het Obesitas Centrum rekenen op jaarlijkse controle voor in principe de rest van uw leven.

Operatiemethoden maagverkleiningsoperaties

De chirurgen in Franciscus Gasthuis & Vlietland voeren bij maagverkleining met name de volgende operatiemethoden uit:

Het kan voorkomen dat een heroperatie bij u nodig is, omdat een eerdere maagverkleining niet is geslaagd. Deze zogenaamde revisiechirurgie wordt ook door onze chirurgen uitgevoerd.

In ons ziekenhuis worden geen maagbanden geplaatst omdat er vaak onvoldoende gewichtsverlies is en verschillende klachten op de lange termijn optreden. Maagbanden kunnen wel in ons ziekenhuis worden verwijderd.

Operatietechnieken

De maagverkleiningsoperaties in Franciscus Gasthuis & Vlietland worden via een kijkoperatie uitgevoerd. Bij deze kijkoperatie worden 5 kleine (kijk)wondjes gemaakt. Deze techniek wordt ook wel minimale invasieve chirurgie of laparoscopische chirurgie genoemd. 

In uitzonderlijke gevallen blijkt tijdens de kijkoperatie dat, om veiligheidsredenen, een grote wond moet worden gemaakt. Dit noemen wij een 'open operatie'. Het herstel na een open operatie en de opname in het ziekenhuis is langer. Wanneer u in het verleden een grote buikoperatie heeft gehad, is de kans op een open operatie iets groter.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid