Doorgaan naar hoofdinhoud

Stap 5 van uw behandelprogramma: Operatie

Bariartrische chirurgie is het specialisme dat zich bezighoudt met maagverkleinende operaties. Bij de keuze van de operatiemethode vinden wij uw veiligheid het belangrijkste en kijken dan ook naar uw persoonlijke situatie.

Operatiemethoden

In Franciscus Gasthuis worden de volgende maagverkleiningsoperaties uitgevoerd:

Het kan voorkomen dat een heroperatie bij u nodig is, omdat een eerdere maagverkleining, of andere ingreep met afvallen als doel, niet is geslaagd. Deze zogenaamde revisiechirurgie wordt ook door onze chirurgen uitgevoerd. 

In ons ziekenhuis worden geen maagbanden geplaatst, omdat er vaak onvoldoende gewichtsverlies is en verschillende klachten op de lange termijn optreden. Maagbanden kunnen wel in ons ziekenhuis worden verwijderd.

Operatietechnieken

De maagverkleiningsoperaties in Franciscus Gasthuis & Vlietland worden via een kijkoperatie uitgevoerd. Bij deze kijkoperatie worden 5 kleine (kijk)wondjes gemaakt. Deze techniek wordt ook wel minimale invasieve chirurgie of laparoscopische chirurgie genoemd.

In uitzonderlijke gevallen blijkt tijdens de kijkoperatie dat, om veiligheidsredenen, een grote wond moet worden gemaakt. Dit noemen wij een 'open operatie'. Het herstel na een open operatie en de opname in het ziekenhuis is langer. Wanneer u in het verleden een grote buikoperatie heeft gehad, is de kans op een open operatie iets groter.

Ga naar stap 6 van uw behandelprogramma: Na uw operatie

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid