Doorgaan naar hoofdinhoud

Stap 4 van uw behandelprogramma: Operatie

Bariatrische of metabole chirurgie is het specialisme dat zich bezighoudt met maagverkleinende operaties en variaties hierop. Bij de keuze van de operatiemethode vinden wij uw veiligheid het belangrijkste en kijken dan ook naar uw persoonlijke situatie. Het traject rondom de maagverkleining wordt uitgevoerd door een team van specialisten van bariatrisch chirurgen en obesitasverpleegkundigen. Daarnaast werken ook internisten, longartsen, fysiotherapeuten, psychologen, vasculair verpleegkundigen en diëtisten aan een intensieve begeleiding rondom deze bijzondere operatie. De maagverkleiningsoperatie wordt via een kijkoperatie uitgevoerd, dit heeft als voordeel dat u relatief snel weer mobiel bent.

Operatiemethoden maagverkleiningsoperaties

In Franciscus Gasthuis & Vlietland voeren bij maagverkleining met name de volgende operatiemethoden uit:

Het kan voorkomen dat een heroperatie bij u nodig is, omdat een eerdere maagverkleining niet is geslaagd. Deze zogenaamde revisiechirurgie wordt ook door onze chirurgen uitgevoerd.

In ons ziekenhuis worden geen maagbanden geplaatst, omdat er vaak onvoldoende gewichtsverlies is en verschillende klachten op de lange termijn optreden. Maagbanden kunnen wel in ons ziekenhuis worden verwijderd.

Operatietechnieken

De maagverkleiningsoperaties in Franciscus Gasthuis worden vrijwel altijd via een kijkoperatie uitgevoerd. Bij deze kijkoperatie worden 5 kleine (kijk)wondjes gemaakt. Deze techniek wordt ook wel minimale invasieve chirurgie of laparoscopische chirurgie genoemd.

In uitzonderlijke gevallen blijkt tijdens de kijkoperatie dat, om veiligheidsredenen, een grote wond moet worden gemaakt. Dit noemen wij een 'open operatie'. Het herstel na een open operatie en de opname in het ziekenhuis is langer. Wanneer u in het verleden een grote buikoperatie heeft gehad, is de kans op een open operatie iets groter.

Anesthesist

Voordat u geopereerd wordt, heeft u een goedkeuring nodig van de Anesthesie. Tijdens het gesprek met de anesthesist zal ook de verdoving met u besproken worden De anesthesioloog besluit of dit gesprek telefonisch kan plaats vinden of dat u lijfelijk naar de Pre-operatieve screening in het ziekenhuis moet komen om onderzocht te worden. De operatie vindt plaats onder algehele verdoving (narcose). Tijdens deze afspraak wordt uitleg gegeven over de narcose.

Operatiedatum

U krijgt een brief thuisgestuurd met daarin de datum waarop uw operatie is gepland.

Om de operatie te ondergaan moet u gemotiveerd zijn en blijven. U moet zelf uw eet- en beweeggedrag blijvend veranderen om gewichtsverlies te realiseren en te behouden. De operatie is hierbij een belangrijk hulpmiddel.

Om risico op complicaties te verkleinen kunt u zelf 2 dingen doen:

Afvallen
Uw chirurg bespreekt met u een streefgewicht voor de operatie.

Roken
Het is van uiterst belang om te stoppen met roken om risico op grote complicaties te verminderen. Het advies is om 6 weken voor de operatie te stoppen met roken.

Ga naar stap 5 van uw behandelprogramma: Na uw operatie

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid