Doorgaan naar hoofdinhoud

Behandelcriteria maagverkleining

Om in aanmerking te komen voor het behandelprogramma in het Obesitas Centrum van Franciscus Gasthuis & Vlietland, kijken wij in eerste instantie of u voldoet aan onderstaande IFSO-criteria*:

 1. U valt in de leeftijdscategorie 18 tot en met 65 jaar;
 2. u beheerst de Nederlandse of Engelse taal goed (NT2 niveau B1 vereist). Persoonlijke communicatie met u is namelijk van essentieel belang om de behandeling zo goed en veilig mogelijk uit te voeren.
 3. uw Body Mass Index (BMI) is:
  • groter dan 35 met obesitas gerelateerde medische klachten, zoals suikerziekte. Tijdens uw telefonisch intakegesprek wordt beoordeeld of dit bij u het geval is;
  • groter of gelijk aan 40. Bereken uw BMI
 4. u heeft al meer dan 5 jaar obesitas;
 5. u heeft meerdere serieuze pogingen gedaan om af te vallen;
 6. u bent bereid zich uitgebreid te laten onderzoeken door een internist, medisch psycholoog en/of longarts;
 7. u bent bereid uw eet- en beweegpatroon te veranderen onder begeleiding van een diëtist en eventueel een fysiotherapeut;
 8. u verplicht zich na de operatie tot 5 jaar controle bij de internist.

* IFSO-criteria zijn opgesteld door de 'International Federation for the Surgery of Obesity'. Een internationale federatie voor Bariatrische Chirurgie.

Ben ik te zwaar?

Er zijn verschillende manieren om overgewicht te berekenen. De meest gebruikte meeteenheid is de Body Mass Index (BMI) oftewel Quetelet index. Hoe hoger de BMI, hoe hoger het risico op ziekten en klachten. Bereken uw BMI.

Uw inzet

De behandeling van ernstig overgewicht vraagt veel inzet van u. Zonder uw inzet krijgt u niet het gewenste resultaat en heeft de behandeling geen effect. Daarom hanteren wij de regel: als u tweemaal een afspraak zonder berichtgeving mist, wordt de behandeling stopgezet. Dit geldt natuurlijk niet als u een afspraak vooraf afbelt en verzet.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid