Doorgaan naar hoofdinhoud

Werkwijze aanvragen zuurstof suppletie in de thuissituatie

Afbeelding bij Werkwijze aanvragen zuurstof suppletie in de thuissituatie

Het aanvragen van zuurstof suppletie in de thuissituatie voor patiënten met een saturatie <94% met als doel om hiermee bepaalde groepen patiënten (langer) thuis te kunnen houden, is vereenvoudigd. Hierbij delen we graag de nieuwe werkwijze met u.

Indicaties

  • Palliatieve patiënten met dyspnoe klachten als aanvulling op medicamenteuze therapie: palliatieve oncologische patiënten; eindstadium COPD waarbij geen behandelwens in ziekenhuis bestaat, eindstadium hartfalen
  • Patiënten met (verdenking) COVID-19 die wel behandeld willen worden, maar niet ingestuurd willen worden naar het ziekenhuis voor aanvullende behandelingen.

Contra indicaties

  • Patiënten die nog wel ingestuurd willen worden naar het ziekenhuis.
  • Patiënten die nog actief roken of waar in huis gerookt wordt.

Werkwijze
Indien u voor een patiënt die aan bovenstaande criteria voldoet thuis zuurstof aan wilt vragen, stuurt u een e-mail naar secretariaatlonggeneeskunde@franciscus.nl. Zij doen de aanvraag bij Vivisol. Hierbij zijn de volgende gegevens nodig:

Naam patiënt met voorletters:
BSN nummer:
Geboortedatum:
Naam Apotheek:
Adres van patiënt:
Telefoonnummer van patiënt:
Naam huisarts + telefoonnummer:
Indicatie/ diagnose:

Zuurstof tijdens werkdagen over het algemeen binnen 24 uur geleverd. Voor patiënten met een obstructieve longziekte wordt 1l/min aangevraagd, voor overige patiënten 2l/min. Na 2 tot 3 weken zal geëvalueerd worden of de zuurstoftherapie langer nodig is. De huisarts kan de hoeveelheid zuurstof op geleide van de O2 saturatie aanpassen, eventueel in overleg met de longarts. Zie ook de leidraad ter ondersteuning van zorgverleners bij de inzet van zuurstof thuis voor (verdachte) COVID-19 patiënten (NVALT en NHG, april 2020).

Verantwoordelijkheden
We benadrukken dat de huisarts verantwoordelijk is voor de monitoring van deze patiënt. De huisarts dient de patiënt en familie ook in te lichten over de risico's van zuurstof thuis m.b.t. kaarsen/vuur/koken in huis.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid