Doorgaan naar hoofdinhoud

Update digitaal aanvragen laboratoriumdiagnostiek

Afbeelding bij Update digitaal aanvragen laboratoriumdiagnostiek

Sinds dinsdag 14 januari jl. is het mogelijk om digitaal laboratoriumdiagnostiek aan te vragen bij Franciscus Gasthuis & Vlietland. Aanvragers kunnen via ZorgDomein aanvragen doen voor het Klinisch Chemisch laboratorium (inclusief thuisprikken) en de Medische Microbiologie. Klik hier voor een handleiding voor digitaal aanvragen.

Tijdens de eerste weken hebben wij constructieve feedback ontvangen van verwijzers om het digitaal aanvragen van laboratoriumdiagnostiek gemakkelijker te maken.

  • Bij de start was het alleen mogelijk om het patiëntbericht af te drukken. Het is inmiddels mogelijk gemaakt om de patiënt digitaal op de hoogte te stellen van de laboratoriumaanvraag.
  • Verwijzers worden vriendelijk verzocht om het patiëntbericht altijd af te drukken bij aanvragen voor medisch microbiologisch onderzoek. Het papieren bericht is nodig om het materiaal te identificeren.
  • Voor de niet-digitale prikposten dient de patiënt een afgedrukt patiëntbericht mee te nemen. Of een prikpost digitaal is wordt weergegeven bij de desbetreffende prikposten, zij staan afgedrukt op het patiëntbericht.
  • Thuisprikaanvragen worden binnen 10 dagen ingepland, op basis van postcoderoutes. De patiënt krijgt een brief toegestuurd met afspraakbevestiging.
  • Indien een thuisprikaanvraag CITO betreft kunnen verwijzers de gewenste datum van bloedafname vermelden bij ‘eventuele opmerkingen’. Omdat de prikdatum snel volgt, wordt er in dit geval geen bericht naar de huisarts en patiënt gestuurd. Vriendelijk verzoek om de patiënt in te lichten over de prikdatum die is aangevraagd.
  • Ook bij thuisprikaanvragen met een specifieke reden is het mogelijk om een gewenste prikdatum aan te vragen (bijv. i.v.m. de medicijnspiegel). Vermeld in de aanvraag de reden en de gewenste prikdatum, dan wordt de aanvraag op de gewenste datum ingepland.
  • Het is mogelijk om doktersassistenten te machtigen om namens de arts via ZorgDomein laboratoriumaanvragen te doen. Indien u hier gebruik van wilt maken kunt u contact opnemen met de serviceafdeling van ZorgDomein via support@zorgdomein.nl.

Bij vragen of opmerkingen over het digitaal aanvragen van laboratoriumdiagnostiek bij Franciscus Gasthuis & Vlietland kunt u contact opnemen met Melissa Lockhorst of Lieke Visser-Klein Haar, adviseurs Transmurale Samenwerking, via 010 – 893 47 30 of transmuraal@franciscus.nl.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid