Doorgaan naar hoofdinhoud

Terugroepactie slaap- en beademingsapparaten Philips

Afbeelding bij Terugroepactie slaap- en beademingsapparaten Philips

UPDATE 22 november 2022 - Updates via Philips

Voor meer informatie over de terugroepactie van Philips, verwijzen wij u graag naar de website van Philips.


UPDATE 20 juli - Behandelaars en IGJ: beademingsapparaten van Philips blijven gebruiken

De beademings- en apneuapparaten waar Philips recent voor waarschuwde vormen voor zover nu bekend geen risico op gezondheidsschade. De betrokken artsenvereniging Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en de 4 Centra voor Thuisbeademing komen samen met Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd tot de algemene aanbeveling om de apparaten te blijven gebruiken, zolang deze nog niet vervangen of gerepareerd zijn.

Lees het volledige bericht op de website van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.


UPDATE 21 juni

Na de eerste melding van Philips vorige week maandag over een mogelijk veiligheidsrisico van de slaapapneu- en beademingsapparaten, heeft Philips meer informatie gedeeld in een Europese Field Safety Notice. Vervolgens heeft de vereniging van artsen haar advies hierover gegeven. Graag informeren wij u over deze nieuwe informatie.

Aangepaste waarschuwingsmelding van Philips

Philips verzoekt u contact op te nemen met uw arts voordat u uw voorgeschreven therapie verandert. Bepaal samen met uw arts of het voordeel van het voortzetten van therapie met uw apparaat zwaarder weegt dan de risico’s die Philips benoemt.

Reactie en advies van vereniging van artsen

In reactie hierop hebben de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose en de Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland een advies uitgebracht die wij graag met u delen: ´Wij vinden het niet gewenst om op dit moment in algemene zin patiënten te adviseren te stoppen met het gebruik van de genoemde apparaten tot er meer informatie is.´ Lees het volledige advies.

Welke oplossing komt er voor deze apparaten? Worden de producten vervangen?
Wereldwijd zijn er miljoenen apparaten op de markt. Er komt, zoals de informatie nu bekend is, een plan om alle apparaten op termijn te repareren of te vervangen. In Nederland werken wij samen met Philips, andere CPAP-leveranciers en artsen/ziekenhuizen aan een actieplan om dit uit te voeren. Zodra dit actieplan is uitgewerkt, informeren wij u over de vervolgstappen.

Kan ik nu al mijn apparaat omwisselen?
Wij begrijpen dat het eerste advies en de berichten in de media voor veel onzekerheid hebben gezorgd en dat u uw apparaat zou willen omwisselen. Alle apparaten in Nederland worden gerepareerd of vervangen. Tot het actieplan klaar is, kunnen er geen apparaten worden omgewisseld. Als het proces en de planning duidelijks zijn, informeren wij u hierover. U hoeft hiervoor geen actie te ondernemen, zoals het registreren van uw apparaat op de website van Philips. In Nederland doet uw leverancier dit voor u.

Meer informatie
Wanneer er nieuwe informatie beschikbaar is, kunt u dit op onze website lezen.


NIEUWSBERICHT 15 juni

Op 14 juni gaf Philips aan dat er een mogelijk veiligheidsrisico is bij verschillende ademhalingsapparaten, waarbij de Dreamstation de meest gebruikte is. Lees ook het nieuwsbericht van Philips.

Vragen en informatie

Ondertussen zijn alle leveranciers in overleg met Philips en in afwachting van verdere instructies. Bij nieuwe informatie houden wij u via onze website op de hoogte.

Wij begrijpen dat u naar aanleiding van dit nieuws vragen kunt hebben. U kunt contact opnemen met de leverancier via onderstaande telefoonnummers of kijk op de website. Wij vragen u vriendelijk om niet telefonisch contact met ons ziekenhuis op te nemen, maar bij vragen te mailen naar CPAP@franciscus.nl

Leverancier  Telefoonnummer
Mediq  030 - 282 1185
Vivisol 013 - 523 1020
Vitalaire 088 - 250 3500
Linde 040 - 282 5825
Medidis 032 - 026 7600
Totalcare  013 - 531 3535
Westfalen 057 - 085 8450
Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid