Doorgaan naar hoofdinhoud

Samenvoeging verlos-, kraam- en neonatologie afdelingen

Afbeelding bij Samenvoeging verlos-, kraam- en neonatologie afdelingen

Al generaties lang levert Franciscus Gasthuis & Vlietland, op de ziekenhuislocaties in Schiedam en Rotterdam, kwalitatief goede geboortezorg. Door het grote tekort aan gespecialiseerde zorgprofessionals lukt het niet langer om op beide ziekenhuislocaties de volledige geboortezorg te bieden, die zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s nodig hebben. Om de kwaliteit van zorg voor de zwangere vrouwen en de pasgeboren baby’s te kunnen waarborgen, voegen we vanaf maandag 11 juli de verlos-, kraam- en neonatologie afdelingen van Franciscus Vlietland samen met deze afdelingen in Franciscus Gasthuis. 

Concreet betekent dit een zwangere vrouwen voor de bevalling en/of klinische opname  of pasgeboren baby naar Franciscus Gasthuis in Rotterdam gaat. Voor de controles voor en na de bevalling, kunnen zwangere vrouwen op beide ziekenhuislocaties in Schiedam en Rotterdam en de poliklinieklocaties in Maassluis en Berkel en Rodenrijs terecht. Dit verandert niet. 

Verloskundig Prenataal Triage Centrum
Met de verloskundigen in de regio en de gynaecologen kijken we naar een toekomstbestendige invulling van de prenatale zorg op beide locaties. Zo starten we na de zomer met de verloskundigen uit de regio Nieuw Waterweg Noord met een Verloskundig Prenataal Triage Centrum in Franciscus Vlietland in Schiedam. In dit centrum kunnen zwangere vrouwen terecht voor eerstelijnszorg, zorg verleend door de eigen verloskundige, tijdens de zwangerschap. Hierdoor kunnen de zwangere vrouwen voor alle zorg vóór en na de bevalling dichtbij huis terecht op beide ziekenhuislocaties.

Capaciteit en continuïteit van zorg
Door de bevallingen op 1 locatie te begeleiden, neemt de beschikbare capaciteit toe van 7 tot maximaal 11 verloskamers. In de huidige krappe situatie varieert dit tussen 4 en 7 verloskamers verdeeld over 2 locaties. We creëren dus een grotere capaciteit, meer stabiliteit en minder/geen weigeringen. Zo kunnen we de kwaliteit en de continuïteit van zorg voor de zwangere vrouwen en de pasgeboren baby’s borgen. 

Nieuw Vrouw & Kind Centrum
Eind 2022 start Franciscus met de bouw van een Vrouw & Kind Centrum op het terrein van Franciscus Gasthuis. De nieuwbouw biedt het ziekenhuis de mogelijkheid om gezinsgerichte zorg vorm te geven waarbij het uitgangspunt is moeder en kind niet meer te scheiden, door éénpersoonskamers te maken die groot genoeg zijn om ouders/verzorgers bij hun kind op de kamer te laten slapen. De kinderafdeling krijgt een eigen daktuin, die ook toegankelijk is voor ouders van kinderen die op de afdeling Neonatologie zijn opgenomen. Deze afdeling krijgt naast de speelkamer ook een tiener/lounge kamer en een Ronald Mc Donald Huiskamer. De verwachte realisatie is eind 2024.

Lees hier het volledige persbericht. 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid