Doorgaan naar hoofdinhoud

Rode Kruis brengt kwetsbare patiënten naar huis

Afbeelding bij Rode Kruis brengt kwetsbare patiënten naar huis

Het komt steeds vaker voor dat kwetsbare patiënten op de Spoedeisende Hulp wel naar huis mogen, maar niet zelfstandig naar huis kunnen. Daarom hebben het Rode kruis, drie Rotterdamse ziekenhuizen en Laurens samen een nieuwe voorziening in het leven geroepen. Het Rode Kruis brengt de kwetsbare patiënten vanaf de SEH naar huis en helpt hen thuis op weg.
Op 12 maart start een proefperiode van 3 maanden.

Om welke patiënten gaat het?
Het gaat om kwetsbare ouderen die niet zelfstandig naar huis kunnen. Ze zijn fysiek niet in staat om zelfstandig met het openbaar vervoer of een taxi te reizen en ze kunnen zich tijdelijk minder goed redden. Er is geen eigen netwerk dat deze zorg op zich kan nemen. De kwetsbare patiënten vragen zich af hoe zij thuis kunnen komen en hoe ze zich daar moeten redden. Het Rode Kruis kan deze zorgen en angst wegnemen.

Hoe werkt het?
Het ziekenhuis meldt de patiënt aan bij LaurensEntree, het aanmeldpunt dat het Rode Kruis inschakelt. De vrijwilligers van het Rode Kruis dragen zorg voor het vervoer naar huis. Bij aankomst thuis helpen zij de patiënt binnen op weg. Ze kijken of de woonsituatie veilig is en of iemand zich thuis goed kan redden. Eventueel smeren de vrijwilligers van het Rode Kruis een boterham en controleren het huis op gevaarlijke situaties, zoals losliggende kleedjes en snoeren. De vrijwilligers zorgen voor de terugkoppeling naar Laurens en, indien nodig, ook voor een goede overdracht naar thuiszorg of mantelzorgers.

Sneller naar huis
Het Rode Kruis ontlast hiermee de ziekenhuizen. Patiënten blijven nu soms langer dan noodzakelijk op de Spoedeisende Hulp liggen of worden per ambulance vervoerd zonder medische indicatie. Kwetsbare patiënten moeten soms uren wachten, voordat ze naar huis kunnen. In de tussentijd kunnen er geen nieuwe patiënten op de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis terecht, terwijl de druk in de zorg al groot is.

Samenwerking in de regio
Het Rode Kruis gaat deze samenwerking aan met drie Rotterdamse ziekenhuizen: het Maasstad Ziekenhuis, het IJsselland Ziekenhuis en het Franciscus Gasthuis & Vlietland, en met zorgorganisatie Laurens (voor Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT)).

Het Rode Kruis en de ziekenhuizen verrichten de proef in samenwerking met het Traumacentrum Zuidwest Nederland en het Regionaal Overleg Acute Zorgketen.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid