Doorgaan naar hoofdinhoud

Reactie op berichtgeving ‘Slokdarm slang nog vaak te vies’ in het AD

Afbeelding bij Reactie op berichtgeving ‘Slokdarm slang nog vaak te vies’ in het AD

Op donderdag 26 april 2018 is in het AD dit bericht gepubliceerd over een onderzoek van het Erasmus MC. Hieronder volgt een reactie vanuit ons ziekenhuis:

Franciscus Gasthuis & Vlietland voert op twee ziekenhuislocaties onderzoeken naar de galwegen en alvleesklier uit, ook wel het ERCP onderzoek genoemd. Hiervoor gebruiken wij verschillende typen endoscopen. Ons ziekenhuis beschikt over 1 exemplaar van het specifieke type endoscoop welke is onderzocht door het Erasmus MC. Alle endoscopen die worden gebruikt in ons ziekenhuis worden te allen tijde volgens de juiste procedures gereinigd. Hiermee voldoen wij aan de landelijke richtlijnen die zijn opgesteld door de Stuurgroep Flexibele Endoscopen Reiniging en Desinfectie (SFERD). Meer informatie over de SFERD vindt u op de website van Sterilisatie Vereniging Nederland (SVN).

Over het onderzoek van Erasmus MC
Uit onderzoek van het Erasmus MC, die in 67 klinieken controleerde of de apparatuur goed was schoongemaakt, is gebleken dat 23 van de 155 gecontroleerde endoscopen niet goed gereinigd waren. Patienten kunnen hierdoor besmet raken met een bacterie of virus van een andere patiënt. De onderzochte endoscopen worden gebruikt voor onderzoeken naar de galwegen en alvleesklier, ook wel een ERCP onderzoek genoemd. Voor darm- en maagonderzoeken worden weer andere type endoscopen gebruikt. Voor ERCP onderzoeken kunnen verschillende typen endoscopen gebruikt worden. In het onderzoek van het Erasmus MC is een specifiek type endoscoop onderzocht.

Als u naar aanleiding van dit bericht vragen heeft, kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing & Communicatie van Franciscus Gasthuis & Vlietland via communicatie@franciscus.nl

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid