Doorgaan naar hoofdinhoud

Project geeft nierpatiënt meer inspraak in nierfunctie vervangende therapie

Afbeelding bij Project geeft nierpatiënt meer inspraak in nierfunctie vervangende therapie

Franciscus Gasthuis & Vlietland is één van de winnaars van de NierstichtingChallenge met het project Samen beslissen is Beslist nog niet Samen. Het doel van dit project is het verbeteren van het keuzeproces rondom de nierfunctie vervangende therapieën door Shared Decision Making, oftewel Samen Beslissen!

Het project richt zich op patiënten met chronische nierschade die voor de keuze staan van een nierfunctie vervangende therapie, bijvoorbeeld niertransplantatie of dialysebehandeling. Door de patiënt meer te betrekken, en de arts te stimuleren om samen met de patiënt een keuze te maken, kan er betere zorg geboden worden.

Samen beslissen
“Alle nierfunctie vervangende therapieën hebben voor- en nadelen. De beste keus is voor elke patiënt anders,” zegt Kamilia Bouachmir, verpleegkundig specialist op de afdeling Nefrologie en indiener van het project. “De arts weet wat medisch mogelijk is en de patiënt weet wat het beste past in zijn of haar leven. Door deze kennis samen te brengen, kan er een keuze gemaakt worden wat het beste past bij de patiënt. Daarbij blijkt uit studies dat patiënten die samen met de arts beslissen, meer tevreden zijn over de zorg.”

NierstichtingChallenge
De Nierstichting riep zorgprofessionals op om innovatieve ideeën voor de verbetering van de zorg voor nierpatiënten in te sturen. Uiteindelijk zijn er veertig voorstellen geselecteerd. De Nierpatiënten Vereniging Nederland en de Nierstichting bieden inhoudelijke ondersteuning bij de verdere uitwerking van het idee. Hiervoor stelt de Nierstichting per project €10.000 beschikbaar.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid