Doorgaan naar hoofdinhoud

Plan verplaatsing verpleegafd. Kindergeneeskunde Vlietland

Afbeelding bij Plan verplaatsing verpleegafd. Kindergeneeskunde Vlietland

Voor de verpleegafdelingen Kindergeneeskunde geldt dat er op beide ziekenhuislocaties van Franciscus Gasthuis & Vlietland een tekort aan personeel is. Dat is landelijk een probleem, en niet alleen in Rotterdam en Schiedam. 

'Polikliniek, Dagbehandeling en Neonatologie blijven.
Alleen verpleegafdeling Kindergeneeskunde verplaatst'

Franciscus Gasthuis & Vlietland wil daarom de verpleegafdeling Kindergeneeskunde van Franciscus Vlietland naar Franciscus Gasthuis verplaatsen en hierdoor 6 extra kinderbedden creëren. Bovendien zijn door de inzet van het beschikbare personeel op één locatie de kwaliteit en veiligheid van deze zorg beter geborgd. Vooralsnog is het plan om de verplaatsing op 30 maart 2020 te laten plaatsvinden. De definitieve besluitvorming over de concentratie moet nog plaatsvinden. De komende weken zal hierover gesproken worden met de huisartsen en alle intern betrokkenen. De verpleegafdeling Neonatologie, poliklinische Kindergeneeskunde en Kinderdagbehandeling blijven in Franciscus Vlietland beschikbaar.

Veelgestelde vragen over:
De zorg voor uw kind op onze locaties in Schiedam en Rotterdam

Gaat de Kindergeneeskunde weg uit Franciscus Vlietland?
Nee. De Kinderdagbehandeling, verpleegafdeling Neonatologie en de polikliniek blijven in Franciscus Vlietland. Het plan (voorgenomen besluit) is om vanaf 30 maart 2020 kinderen die opgenomen moeten worden (op de verpleegafdeling) op te nemen in Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Dit plan wordt pas definitief na overleg en goede voorbereiding met huisartsen en alle intern betrokkenen. Deze overleggen vinden momenteel plaats.

Waarom moeten de opnames van kinderen naar Franciscus Gasthuis?
De belangrijkste reden is om kwalitatief goede zorg aan zieke kinderen te kunnen blijven bieden en om de beschikbare capaciteit te vergroten. We hebben te maken met een tekort aan gediplomeerde kinderverpleegkundigen. Hierdoor is het niet mogelijk om op beide locaties een verpleegafdeling Kindergeneeskunde open te houden. Door de verpleegafdeling te verplaatsen naar Franciscus Gasthuis hebben we zes extra kinderbedden tot onze beschikking en kunnen we meer kinderen opnemen. Hierdoor verkleinen we de kans dat ouders met kinderen doorverwezen moeten worden naar ziekenhuizen buiten de regio. De verpleegafdeling Neonatologie blijft wel op beide locaties.

Waar vinden de polikliniekafspraken plaats?
Voor een polikliniekafspraak (spreekuur met de arts op de polikliniek) kunt u met uw kind nog gewoon terecht op alle locaties van Franciscus Gasthuis & Vlietland, dus in Schiedam, Rotterdam, Maassluis, Berkel en Rodenrijs. In Franciscus Vlietland kunnen kinderen ook terecht voor onderzoeken en kleine ingrepen/operaties op de Kinderdagbehandeling.

Krijgt mijn kind een andere arts als hij/zij wordt opgenomen?
Uw kind blijft gewoon bij zijn/haar arts. Bij een opname wordt de zorg verleend door de afdelingsarts, zo nodig in overleg met uw eigen kinderarts. Als we bij verder onderzoek vaststellen dat uw kind beter gezien of behandeld kan worden door iemand met specifieke kennis of ervaring, dan kan dit veranderen. Dit overleggen wij altijd eerst met de ouders.

Ik ben zwanger, kan ik straks bevallen in Franciscus?
De afdeling Verloskunde blijft in Franciscus Vlietland. Bevallen is gewoon mogelijk. De zorg voor zieke baby’s kan plaatsvinden op de afdeling Neonatologie in Franciscus Vlietland.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid