Doorgaan naar hoofdinhoud

Opening Geriatrische Trauma Unit Franciscus Gasthuis

Afbeelding bij Opening Geriatrische Trauma Unit Franciscus Gasthuis

Vanaf maandag 5 maart neemt Franciscus Gasthuis de Geriatrische Trauma Unit in gebruik. Dit vernieuwende zorgconcept, ingericht op een apart gedeelte van de verpleegafdeling Traumachirurgie, biedt gespecialiseerde zorg aan geriatrische 70-plussers met een gebroken heup. Bijzonder is de intensieve samenwerking tussen traumachirurgen, geriaters en gespecialiseerd verpleegkundigen, die geheel gericht is op een spoedig herstel van deze patiënten.

Patiënten van 70 jaar en ouder die hun heup breken, hebben vaak een operatie nodig. Deze wordt uitgevoerd door een traumachirurg die zich focust op het repareren van de breuk. Echter veel van deze patiënten zijn kwetsbaar, doordat ze bijvoorbeeld meerdere ziekten hebben, veel medicijnen gebruiken of geheugenproblemen hebben. Door de expertise van chirurg en geriater direct te combineren, wordt de zorg meteen aangepast aan de patiënt. ”Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar medicijngebruik en wordt de thuissituatie in kaart gebracht. Hierdoor optimaliseren we de zorg voor oudere patiënten en bevorderen we samen met andere zorgverleners het herstel”, vertelt geriater Maaike Bisschop.

In Franciscus Vlietland is gespecialiseerde zorg voor ouderen al langer aanwezig op de verpleegafdeling Geriatrie. Door recente uitbreiding van het team van geriaters is het nu mogelijk dat een vast team van geriaters gaat werken op de Geriatrische Trauma Unit.

Zorg rondom de behoeften van kwetsbare patiënten

De Geriatrische Trauma Unit is een mooi voorbeeld van zorg die georganiseerd is rondom de medische aandoening(en) van de patiënt. Artsen en verpleegkundigen van verschillende specialismen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het leveren van goede zorg rondom de aandoening (multidisciplinair team) en voor het betrekken van de patiënt en zijn naasten bij de behandeling. Een goede samenwerking met huisartsen, fysiotherapeuten, verzorgings- en verpleeghuizen in de regio is hierbij essentieel.

Franciscus Vriendenfonds richt huiskamer in

Een belangrijk onderdeel van de trauma unit is de huiskamer. De huiskamer biedt een vertrouwde omgeving en helpt patiënten om snel weer in het normale ritme te komen. In plaats van in bed te liggen, kunnen patiënten al een dag na de operatie weer aan tafel eten. Het contact tussen patiënten, het meedoen aan activiteiten en het gezamenlijk nuttigen van maaltijden in de huiskamer dragen namelijk bij aan een sneller herstel. Daarnaast worden familie en mantelzorger nauw betrokken bij het zorgproces, ook dit heeft een positieve invloed op het herstel. De Vrienden staan garant voor het realiseren van dit project.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid