Doorgaan naar hoofdinhoud

Onderzoek naar inwendige bestraling bij borstkanker

Afbeelding bij Onderzoek naar inwendige bestraling bij borstkanker

Woensdag 25 oktober en donderdag 26 oktober was Gerson Struik, arts-onderzoeker en Taco Klem, chirurg, in Franciscus Gasthuis & Vlietland te zien bij RTL-nieuws en geïnterviewd door Radio 538. 

Nabehandeling van borstkanker met bestraling door geïmplanteerde zaadjes: Van 20 sessies in 4 weken naar 1 behandeling van 1 uur

1 op de 8 vrouwen krijgt borstkanker. Ongeveer de helft van die vrouwen verliest haar borst. Steeds meer vrouwen waarbij de tumor in een vroeg stadium ontdekt wordt, komen in aanmerking voor een borstsparende behandeling. Na de operatie volgt nu vrijwel altijd (uitwendige) bestraling. Voor deze bestraling moeten patiënten een aantal weken, elke werkdag, heen en weer naar een radiotherapeutisch centrum. Dat is ingrijpend, zowel fysiek en mentaal, en dat kan anders. Artsen van Franciscus Gasthuis & Vlietland zijn daarom in samenwerking met het Erasmus MC een nieuwe manier gestart waarop patiënten inwendig bestraald kunnen worden. Ze hoeven dan niet 20 keer naar het ziekenhuis, maar slechts 1 keer.

Selectiecriteria voor inwendige bestraling zijn onder andere:

  • u bent ouder dan 50 jaar
  • de tumor is 3 cm of kleiner
  • er zijn geen lymfeklieruitzaaiingen
  • u heeft geen neoadjuvante chemotherapie gehad

Behalve bovengenoemde criteria gelden in sommige gevallen aanvullende criteria. De keuze voor inwendige bestraling wordt altijd samen met uw radiotherapeut gemaakt, mede op basis van een echografie en CT-scan.

Lees meer over het onderzoek en bekijk het interview in de studio van Radio 538 met arts-onderzoeker Gerson Struik en chirurg Taco Klem.

Steun dit onderzoek

Om alle aspecten van deze behandeling goed te kunnen onderzoeken is er extra financiering nodig van €75.000,-. Wilt u dit zeer patiëntvriendelijke en vernieuwende project in de strijd tegen borstkanker steunen? Doe dan vandaag nog een donatie!

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid