Doorgaan naar hoofdinhoud

Nieuws en maatregelen coronavirus (COVID-19)

Afbeelding bij Nieuws en maatregelen coronavirus (COVID-19)

Dit bericht wordt aangevuld zodra er nieuwe informatie beschikbaar is.


UPDATE 19 mei – De laatste versoepelingen bij Franciscus

Wij kunnen onze laatste versoepelingen aankondigen en zijn blij dat wij weer terug kunnen naar ‘normaal’. De versoepelingen gaan vanaf donderdag 19 mei 2022 in:

 • Geen verplicht mondneusmasker meer voor bezoekers op de verpleegafdelingen;
 • Iedereen die zelf een mondneusmasker wil dragen, mag dit. In ons ziekenhuis kunt u een mondneusmasker krijgen;
 • Een goede handhygiëne blijft belangrijk. Daarom kan iedereen die dat wil, de handen ontsmetten bij 1 van de desinfectiezuilen in ons ziekenhuis. Ook schudden wij geen handen meer.

UPDATE 15 april - Versoepelingen maatregelen Franciscus

Wij hebben onze maatregelen verder versoepeld. De versoepelingen gaan vanaf vrijdag 15 april 2022 in:

 • De 1.5 meter maatregel vervalt binnen ons ziekenhuis;
 • Het dragen van een mondneusmasker is niet meer verplicht;
 • Per patiënt mogen er maximaal 2 bezoekers tegelijk op bezoek komen, tijdens onze bezoekuren;
 • Per patiënt mogen er maximaal 2 begeleiders mee naar een afspraak op de polikliniek.

UPDATE 8 maart - Wij houden nog even vol...

Voor de veiligheid van onze (kwetsbare) patiënten en onze collega’s, gelden op al onze locaties nog dezelfde toegangs- en bezoekregels. In ieder geval tot en met 15 maart. Dit is het eerstvolgende ‘wegingsmoment’ van Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hierna volgt een update.

Wij begrijpen dat iedereen blij is om weer vrijer te kunnen bewegen, maar gezien het hoge aantal besmettingen blijft Franciscus -net als andere ziekenhuizen in de regio- nog even voorzichtig. Wij hopen op uw begrip en medewerking.


UPDATE 20 januari - Draag een medisch mondneusmasker

Tijdens de persconferentie van 14 januari heeft de Rijksoverheid opnieuw het belang van het dragen van een mondkapje benadrukt. Ook bij een bezoek aan Franciscus Gasthuis & Vlietland blijft het dragen van een mondkapje verplicht voor patiënten, begeleiders en bezoekers van vanaf 12 jaar.

Het advies is om een medisch mondneusmasker te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden. Patiënten en bezoekers met een stoffen of zelfgemaakt masker, hebben de gelegenheid om bij de ingang een medisch mondneusmasker te pakken.


UPDATE 25 november - Afschalen planbare zorg

In verband met de toename van het aantal coronapatiënten in ons ziekenhuis, zijn wij helaas genoodzaakt om een groter deel van onze zorg af te schalen. Wij betreuren deze beslissing en begrijpen dat wij patiënten hiermee teleurstellen.

Als er voor u iets verandert, krijgt u hierover zo spoedig mogelijk persoonlijk bericht. Zonder bericht van ons gaat uw afspraak of operatie gewoon door. Spoedoperaties, oncologische operaties en sectio’s (keizersneden) gaan altijd door.


UPDATE 22 november - Bezoekregeling aangepast

Franciscus heeft haar bezoekregeling aangescherpt om verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. De aangescherpte maatregelen gaan vanaf maandag 22 november in.

 • Patiënten op verpleegafdelingen mogen 1 bezoeker per dag ontvangen.
 • Patiënten met (een verdenking) op corona mogen geen bezoek ontvangen.
 • Voor sommige afdelingen gelden uitzonderingen. Lees de bezoekregels zodat u veilig bij uw naaste op bezoek kunt.

UPDATE 5 november - Afschalen planbare zorg 

Helaas zijn wij genoodzaakt om het OK-programma voor planbare zorg af te schalen.

Als er voor u iets verandert krijgt u hierover altijd zo spoedig mogelijk persoonlijk bericht. Spoedoperaties, oncologische operaties en sectio’s (keizersneden) gaan altijd door. 


UPDATE 26 oktober - Mondkapjesplicht opnieuw ingevoerd

Gezien het snel toenemende aantal vastgestelde coronabesmettingen voeren wij tot nader order een aanscherping van het coronabeleid door. Op alle Franciscus locaties geldt een universele draagplicht van mondkapjes voor patiënten, begeleiders en bezoekers van 12 jaar en ouder en medewerkers. 

Het dragen van een mondneusmasker in het ziekenhuis is verplicht voor:

 • Patiënten, die de polikliniek bezoeken;
 • patiënten, die in een bed of rolstoel vervoerd worden door het ziekenhuis;
 • opgenomen patiënten, die zich zelfstandig kunnen verplaatsen door het ziekenhuis;
 • begeleiders en bezoekers, die door het ziekenhuis bewegen;
 • voor de patiënten, die in hun bed liggen, blijft gelden dat zij geen mondkapje op hoeven;
 • al het personeel als zij zich verplaatsen door het ziekenhuis; 
 • kinderen van 6 jaar en ouder, die op bezoek gaan bij volwassenen die op een verpleegafdeling liggen. 

UPDATE 24 september: Versoepelingen en maatregelen per 25 september

Naar aanleiding van de landelijke versoepelingen vanaf 25 september, worden ook in ons ziekenhuis een aantal maatregelen aangepast. Onze patiënten op verpleegafdelingen mogen 2 bezoekers per dag ontvangen, waarbij de bezoeker een mondkapje draagt als 1,5 meter afstand houden niet lukt. Voor de veiligheid van onze patiënten en medewerkers houden wij zoveel mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar. Bij contact met een zorgmedewerker, draagt de medewerker een mondkapje.

Binnen onze ziekenhuislocaties kiezen wij er bewust voor een strenger beleid te voeren dan daarbuiten. Wij doen dit om onze (kwetsbare) patiënten, bezoekers en collega’s te blijven beschermen. Zo houden wij de zorg samen veilig.

Bekijk alle huidige maatregelen.


UPDATE 15 juli: Mondkapjesplicht Franciscus opnieuw ingevoerd

Gezien het snel toenemende aantal vastgestelde coronabesmettingen voeren wij tot nader order een aanscherping van het coronabeleid door. Op alle Franciscus locaties geldt een universele draagplicht van mondkapjes voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

Het dragen van een mondneusmasker in het ziekenhuis is verplicht voor:
• Patiënten, die de polikliniek bezoeken;
• patiënten, die in een bed of rolstoel vervoerd worden door het ziekenhuis;
• opgenomen patiënten, die zich zelfstandig kunnen verplaatsen door het ziekenhuis;
• begeleiders en bezoekers, die door het ziekenhuis bewegen;
• voor de patiënten, die in hun bed liggen, blijft gelden dat zij geen mondkapje op hoeven.
• al het personeel als zij zich verplaatsen door het ziekenhuis.

UPDATE 14 juni: Bezoekregeling versoepeld

Vanaf maandag 14 juni wordt de bezoekregeling op de verpleefafdelingen versoepeld. Patiënten die in het ziekenhuis verblijven mogen 2 bezoekers per dag ontvangen, waarbij er 1 bezoeker tegelijk bij de patiënt mag zijn. Ook kinderen vallen onder deze regel. Om drukte op de afdeling te voorkomen verzoeken wij bezoekers om in de centrale hal of op het buitenterrein van het ziekenhuis af te wisselen.

Op een aantal afdelingen gelden uitzonderingen

Het dringende advies aan bezoekers om een eigen mondkapje te dragen. Voor de patiënten met (een verdenking op) het coronavirus is het helaas niet mogelijk om bezoek te ontvangen.

UPDATE 24 maart: Franciscus helpt met vaccineren medisch hoog-risicogroepen

Landelijk is besloten dat wordt gestart met het vaccineren van de medisch hoog-risicogroepen, die door de Gezondheidsraad zijn benoemd. Voor de vaccinatie van deze patiënten wordt de hulp van de ziekenhuizen ingeschakeld. Franciscus start maandag 29 maart met deze vaccinatieronde op beide ziekenhuislocaties. Wij zijn trots dat wij samen met alle andere ziekenhuizen een bijdrage kunnen leveren en onze capaciteiten kunnen inzetten om de vaccinatiecampagne bij de kwetsbare groepen zo snel mogelijk te laten verlopen. Het gaat bij Franciscus om een groep van 1.700 patiënten. Meer informatie vindt u op de website van het RIVM.


UPDATE 5 maart: Coronatest voor opname of operatie

Uit veiligheid voor u en onze patiënten, bezoekers en medewerkers testen wij alle patiënten die worden opgenomen in ons ziekenhuis. De test is 1 dag vóór uw opname of operatie. Een medewerker van ons ziekenhuis belt u voor een afspraak. Lees meer over ´coronatest voor opname of operatie´.


UPDATE 22 januari: Avondklok 

Vanaf zaterdagavond 23 januari 21.00 uur gaat de avondklok in. Als u bezoeker of begeleider bent van een patiënt (ook kinderen) die na 21.00 uur met spoed naar het ziekenhuis moet of wanneer u voor een opgenomen familielid na 21.00 uur naar het ziekenhuis moet komen, dan bent u zelf verantwoordelijk om een ingevulde ‘Eigen verklaring avondklok’ bij u te hebben. Dit formulier kunt u zelf downloaden op de website van de Rijksoverheid.


 UPDATE 22 december: Afschalen planbare zorg

Alle afspraken op de polikliniek gaan door. Deze vinden wel zoveel mogelijk telefonisch of via videobellen plaats.

Wekelijks beoordelen wij of de planbare operaties of behandelingen door kunnen gaan en welke (helaas) verantwoord kunnen worden uitgesteld. 

Als er voor u iets verandert krijgt u hierover altijd zo spoedig mogelijk persoonlijk bericht. Spoedoperaties, oncologische operaties en sectio’s (keizersneden) gaan altijd door. Wij proberen de reguliere zorgverlening zoveel mogelijk door te laten gaan, naast de zorg voor coronapatiënten, en hopen op uw begrip!


UPDATE 9 oktober: Verder afschalen reguliere zorg noodzakelijk

In verband met de toename van het aantal coronapatiënten in ons ziekenhuis beoordelen wij per week welke planbare zorg, zoals een operatie of afspraak, door kan gaan en welke (helaas) moet worden uitgesteld.

Als er voor u iets verandert krijgt u hierover altijd zo spoedig mogelijk persoonlijk bericht. Spoedoperaties, oncologische operaties en sectio’s (keizersneden) gaan altijd door. Wij proberen de reguliere zorgverlening zoveel mogelijk door te laten gaan, naast de zorg voor coronapatiënten, en hopen op uw begrip!


UPDATE 7 oktober: Afschalen reguliere zorg noodzakelijk

Binnen Franciscus Gasthuis & Vlietland zien wij nog steeds een toename in het aantal coronapatiënten. De druk in ons ziekenhuis neemt hierdoor toe en verdere opschaling van de zorg voor coronapatienten is noodzakelijk. Vanmiddag is in het Regionaal Overleg Acute Zorg Zuidwest-Nederland (ROAZ) besloten dat alle ziekenhuizen in onze regio de reguliere zorg afschalen om de zorg tijdens de tweede coronagolf zoveel mogelijk toegankelijk te houden.

Deze situatie heeft ons vandaag doen besluiten om de geplande operaties die op donderdag 8 en vrijdag 9 oktober in Franciscus Vlietland in Schiedam plaatsvinden af te zeggen. Dit met uitzondering van de spoedoperaties, oncologische operaties, keizersneden en schrijnende gevallen. Dit wordt in samenspraak met de behandelend arts besproken. Voor de week van 12 tot en met 16 oktober wordt de situatie nog bekeken. Hierover volgt nader bericht.

Patiënten waarvan de operatie niet door kan gaan, zijn en worden zo spoedig mogelijk geïnformeerd. Zodra de situatie het weer toelaat neemt het ziekenhuis contact op met de patiënten om een nieuwe datum voor de operatie in te plannen.

We proberen de reguliere zorg zoveel mogelijk te continueren en we hopen op begrip van onze patiënten. De veiligheid voor onze patiënten en de zorg voor onze medewerkers staat altijd voorop.


UPDATE 1 oktober: Dringend advies tot dragen van mondkapjes

De maatregel voor het dragen van een mondkapje binnen ons ziekenhuis is vanaf vrijdag 2 oktober van toepassing. Vanaf dat moment worden onze patiënten en bezoekers dringend geadviseerd om een eigen mondkapje te dragen.


 UPDATE 29 september: Bezoekregeling en maatregelen aangepast

Gisteravond heeft de persconferentie plaats gevonden met de landelijke maatregelen. Franciscus heeft haar maatregelen intern ook verder aangescherpt om verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. De aangescherpte maatregelen gaan vanaf woensdag 30 september in.

 • Patiënten worden gevraagd om alleen naar hun afspraak te komen, dus zonder begeleider. Een begeleider mag alleen mee als dit medisch noodzakelijk is bij kinderen, kwetsbare ouderen of ernstig zieke patiënten.
 • Kom maximaal 5 minuten voor een afspraak naar het ziekenhuis, tenzij de patiënt eerder moet komen in verband met een onderzoek.
 • Patiënten op verpleegafdelingen mogen 1 bezoeker per dag ontvangen. Patiënten met (een verdenking) op corona mogen geen bezoek ontvangen. De regeling is 1 bezoeker per patiënt per dag. Ook kinderen vallen onder deze regel. Afwisselen met andere bezoekers is niet toegestaan. 

Samen houden we de zorg veilig!


 UPDATE 23 september: Bezoekregeling aangepast 

Door de huidige ontwikkelingen is de bezoekregeling rondom bevallen in Franciscus Gasthuis (Rotterdam) aangepast. Bij de bevalling mag alleen de partner aanwezig zijn, geen ander bezoek. Broertjes en zusjes zijn welkom na de bevalling. Op de Kraam-, Zwangeren- en Gynaecologieafdeling mag in overleg met de verpleegkundige 1 bezoeker per dag komen. Dit zijn tijdelijke maatregelen.


UPDATE 4 augustus: Voorbereidingen op toename coronapatiënten 

We zien in ons ziekenhuis een toename van het aantal coronapatiënten en patiënten met verdenking op corona. Als ziekenhuis zijn we goed voorbereid op deze toename. Om veilige zorg te kunnen blijven bieden, houden we de behandeling van patiënten met coronavirus of een verdenking daarop gescheiden van patiënten zonder het coronavirus. 


UPDATE 6 juli: Bezoekregeling versoepeld

Patiënten op verpleegafdelingen van ons ziekenhuis mogen vanaf heden 2 bezoekers per dag ontvangen. Als de bezoekers samen langs willen gaan bij de patiënt, dan kan dat alleen na 18.00 uur of in het weekend. Afwisselen is niet toegestaan.

Uitzondering op deze regels

 • Op de Dagbehandeling, Opnamelounge (Orthopedie) en Acute Short Stay is nog geen bezoek toegestaan. 
 • Op de Kinderafdeling en afdeling Neonatologie is alleen bezoek van de ouders toegestaan. Ouders mogen samen op bezoek komen.
 • Er mogen 2 personen bij de bevalling of inleiding aanwezig zijn. Dit aantal is inclusief uw partner.
 • Bij opgenomen zwangeren en na de bevalling, zowel op de verloskamer als kraamkamer, zijn broertjes en zusjes welkom.

Bezoekers worden aan de deur bevraagd. Als zij klachten zoals hoesten, niezen of koorts hebben, dan mogen zij het ziekenhuis niet betreden. Lees ook de bezoekregels zodat u veilig bij uw naaste op bezoek kunt.


UPDATE 25 juni: Voorlichtingsbijeenkomsten weer van start

De voorlichtingsbijeenkomsten binnen ons ziekenhuis starten wij weer in stappen op. Voor elke bijeenkomst geldt dat er maximaal een aantal bezoekers is toegestaan. Wij vragen u daarom vriendelijk om alleen te komen. Het is helaas niet toegestaan een partner of naaste mee te nemen naar de bijeenkomst. Een actueel overzicht van onze voorlichtingsbijeenkomsten vindt u in onze agenda.


UPDATE 22 mei: Bezoek beperkt toegestaan vanaf 25 mei

Nu de situatie rondom het coronavirus stabieler wordt, is vanaf 25 mei bezoek aan patiënten die in ons ziekenhuis zijn opgenomen weer beperkt toegestaan. Dit geldt alleen voor verpleegafdelingen waar geen coronapatiënten zijn opgenomen. Patiënten met een verdenking op corona mogen geen bezoek ontvangen. Houd rekening met het volgende zodat u veilig bij uw naaste op bezoek kunt:

Heeft u klachten zoals hoesten, niezen of koorts? Dan is bezoek aan uw naaste niet toegestaan.

 • Per patiënt mag één bezoeker per dag één uur op bezoek komen tijdens de bezoekuren. Afwisselen is niet toegestaan.
 • U mag alleen schoon wasgoed, een tekening/kaart en een telefoon/tablet meenemen voor uw naaste. Zelfbereid eten is niet toegestaan.
 • Desinfecteer uw handen met handalcohol bij binnenkomst en het verlaten van de afdeling.
 • Houd 1,5 meter afstand en houd rechts aan in de gang.
 • Neem 1,5 meter naast de patiënt plaats op een stoel. Zet deze op de met een stip gemarkeerde plaats en verplaats deze niet.
 • U mag de kamer tussendoor niet verlaten. Behalve wanneer een medewerker dit vraagt.
 • Verlaat na uw bezoek direct de afdeling en het ziekenhuis.

Voor een aantal afdelingen gelden speciale regels. Volg de instructies van het personeel op. Begeleider(s) mogen een bezoeker alleen bij het ziekenhuis afzetten. Zij moeten buiten of ergens anders te wachten.

Uitzondering op deze regels

 • Op de Dagbehandeling, Opnamelounge (Orthopedie), Acute Short Stay en Spoedeisende Hulp is nog geen bezoek toegestaan.
 • Op de Kinderafdeling en afdeling Neonatologie is alleen bezoek van de ouders toegestaan. Ouders mogen samen op bezoek komen en er is geen maximale bezoektijd.
 • Bij een bevalling of inleiding mag de partner aanwezig zijn.

UPDATE 8 mei: Bloedprikken op afspraak en wacht bij gezondheidsklachten niet te lang om uw huisarts te bellen

Vanaf maandag 11 mei kunnen patiënten alleen nog bloed laten prikken op afspraak. Dit geldt voor alle bloedprikpunten van Franciscus Gasthuis & Vlietland. Wij willen voorkomen dat veel mensen tegelijk bij een bloedprikpunt komen of dat de wachtruimte te vol raakt. Een afspraak maken kan via www.franciscus.nl/bloedprikken. Op deze manier kunnen we de 1,5 meter maatregel beter waarborgen en bieden wij veilige zorg aan onze patiënten.

Wacht niet te lang bij gezondheidsklachten
Wij, en de huisartsen in de regio’s Rotterdam en Nieuwe Waterweg Noord, merken dat patiënten met niet-corona gerelateerde gezondheidsklachten het contact met de huisarts, hun specialist in het ziekenhuis of spoedeisende hulp soms uitstellen. Samen laten wij de patiënten weten dat wachten niet nodig is en zij veilige en kwalitatief goede zorg kunnen krijgen. Wij vinden het heel belangrijk dat patiënten op tijd de juiste medische hulp krijgen. Patiënten, die klachten hebben of zich zorgen maken over hun gezondheid, kunnen dan contact opnemen met hun huisarts.


UPDATE 30 april: Naar het ziekenhuis tijdens het coronavirus

De poliklinieken op onze ziekenhuis- en poliklinieklocaties gaan langzaam weer van start met de zorg aan meer patiënten. Wij doen er alles aan om de zorg veilig te laten verlopen en hebben daarom verschillende maatregelen getroffen. Onze poliklinieken worden bijvoorbeeld anders ingericht, zodat we zoveel mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden en er duidelijke looplijnen zijn. Lees de overige maatregelen én wat je zelf kunt doen op www.franciscus.nl/coronavirus 


UPDATE - 21 april 2020: Screening patiënten, begeleiders en bezoekers bij ingang ziekenhuis

Om veilige zorg in ons ziekenhuis te kunnen garanderen, nemen wij een nieuwe maatregel om u en onze medewerkers zo goed mogelijk te beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Vanaf woensdag 22 april worden alle patiënten, begeleiders en bezoekers bevraagd bij de ingang van het ziekenhuis. Onze medewerker vraagt naar de reden waarom u het ziekenhuis bezoekt én of u gezondheidsklachten heeft, die lijken op coronaklachten.

Patiënten
Patiënten die geen luchtwegklachten hebben en/of koorts, kunnen doorlopen naar de afdeling waar zij een afspraak hebben. Patiënten die wel klachten hebben én medisch noodzakelijk zorg nodig hebben, krijgen een mondkapje op en gaan daarmee naar de afspraak. U draagt het mondkapje continu totdat u het ziekenhuis weer verlaat.

Bezoekers en begeleiders
Voor bezoekers en begeleiders gelden nog steeds de regels van geen bezoek tenzij:

 • Het om bezoek aan een terminale patiënt gaat, u ouder bent van een kind tot 18 jaar of partner bent van een zwangere vrouw (bijv. bij de bevalling of een inleiding). 
 • De begeleider mee naar binnen moet omdat er een medische noodzaak is. Dit geldt voor kinderen, kwetsbare ouderen of ernstig zieke patiënten.
 • U wasgoed komt wisselen voor uw naaste. Dit is alleen toegestaan als u geen huisgenoot bent van een patiënt met het coronavirus.

1,5 meter afstand
Wij verzoeken iedereen om ook binnen de muren van onze locaties 1,5 meter afstand van elkaar te houden.


UPDATE - 30 maart 2020: Triagetenten op beide ziekenhuislocaties

Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft 2 speciaal ingerichte tenten (triagetenten) in gebruik genomen voor de opvang van patiënten met een verdenking op corona. Voor de triagetent staat een balie: de ja/nee keet. Patiënten melden zich daar. Na het beantwoorden van vragen volgens de casusdefinitie worden ze doorverwezen naar de triagetent of direct naar de Spoedeisende Hulp (SEH).

De tent is alleen bedoeld voor patiënten die een verwijzing van de huisarts hebben of die met de ambulance zijn binnengebracht. Door het neerzetten van deze tenten houden we patiënten met een verdenking op corona gescheiden van onze andere patiënten op de SEH. In de tent bij Franciscus Gasthuis staat een mobiele CT-scan, waarmee patiënten direct kunnen worden getest op het coronavirus. In Franciscus Vlietland is de route naar de SEH aangepast. Dit wordt duidelijk aangegeven met gele borden langs de weg.

triage_cohort_tent_gasthuis_18.jpg


UPDATE - 28 maart 2020: Geen ondeugdelijke mondkapjes in Franciscus Gasthuis & Vlietland

Op 28 maart is in de media een bericht verschenen over dat er honderdduizenden mondmaskers die pas zijn geleverd aan Nederlandse ziekenhuizen, ondeugdelijk zijn en niet gebruikt kunnen worden. Het ministerie van Volksgezondheid is een terugroepactie gestart.

Franciscus Gasthuis & Vlietland bevestigt dat wij deze mondmaskers NIET hebben ingekocht. Wij hebben geen landelijke levering gehad en kunnen hiermee garanderen dat wij deze mondmaskers niet hebben gekregen.


UPDATE - 24 maart 2020: Geen voorlichtingsbijeenkomsten tot 1 juni 2020

De Rijksoverheid heeft op 23 maart 2020 aangekondigd de maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen, aan te scherpen. Daarom gaan de voorlichtingsbijeenkomsten die tot en met 1 juni 2020 in onze agenda staan, helaas niet door.


UPDATE - 23 maart 2020: Geen bezoek toegestaan, begeleiding tijdens afspraak of onderzoek niet toegestaan

Om het risico op besmetting te verkleinen is vanaf maandag 23 maart geen bezoek meer toegestaan bij patiënten die in ons ziekenhuis zijn opgenomen. De enige uitzondering geldt voor een bezoek aan uw eigen kind op de Kinderafdeling of de afdeling Neonatologie en bij terminale patiënten. Bij een bevalling mag de partner aanwezig zijn.

Ook is het vanaf maandag 23 maart niet meer toegestaan om begeleiding mee te nemen tijdens een afspraak of onderzoek tenzij dit medisch noodzakelijk is bij kinderen, kwetsbare ouderen of ernstig zieke patiënten. Het is wel toegestaan om een patiënt bij de hoofdingang van het ziekenhuis af te zetten; u mag niet mee naar binnen.

Wij begrijpen dat de impact van deze aangepaste maatregelen groot is. Deze maatregelen treffen wij om de kans op een mogelijke besmetting te beperken.

Wasgoed opgenomen patiënten
De was kan worden gewisseld op maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 16.00 uur, door maximaal 1 bezoeker.

 • Hang een label met de naam, afdeling en het kamernummer van de patiënt aan de tas.
 • De medewerker die wasgoed ontvangt of meegeeft, kan geen informatie geven over de patiënt.
 • U kunt iets persoonlijks bij de schone kleding doen, bijvoorbeeld een kaart of een tekening. Stop dit in de tas. Eten is niet toegestaan. Wij houden rekening met het dieet of levensovertuiging van de patiënt.

Let op! Het inleverpunt verschilt per locatie

Patiënt is opgenomen in Franciscus Gasthuis (Rotterdam)
Via de lift gaat u naar de verdieping van de afdeling waar uw naaste is opgenomen. Als u de lift uitkomt, ziet u de balie waar u de was kunt wisselen.

Patiënt is opgenomen in Franciscus Vlietland (Schiedam)
In de Nolet Hal (begane grond) is een loket waar u de was kunt wisselen.

Als u luchtwegklachten heeft: hoesten, benauwdheid/kortademigheid, ook zonder koorts, dan vragen wij u om het ziekenhuis niet te betreden.


UPDATE - 20 maart 2020: Aanpassing bezoekbeleid, sluiting poliklinieklocaties, tijdelijk geen spermaonderzoek mogelijk

Wanneer een patiënt is opgenomen met de diagnose corona of een verdenking daarop, mag er geen bezoek langskomen. Natuurlijk denken we bij bijzondere omstandigheden met u mee om samen een oplossing te vinden. Op deze manier lopen u en onze zorgverleners het minste risico op besmetting zodat wij zo goed mogelijk voor uw naasten kunnen blijven zorgen.

Om mensen en materialen zoveel mogelijk te concentreren op de ziekenhuislocaties is besloten om de poliklinieklocaties Franciscus Berkel, Franciscus Haven en Franciscus Maassluis per 23 maart te sluiten. Tot 10 april vinden er geen spreekuren plaats. De bloedprikpunten van Franciscus Berkel en Franciscus Maassluis blijven open voor spoedaanvragen.
Wanneer uw behandelend arts beslist dat de afspraak door moet gaan, wordt deze afspraak omgezet naar een van onze ziekenhuislocaties. Wanneer uw afspraak wijzigt, geen doorgang kan vinden of wordt omgezet naar een bel- of videoconsult wordt zo snel mogelijk persoonlijk contact met u opgenomen.

Vanaf maandag 23 maart is het op al onze locaties tijdelijk niet mogelijk om sperma in te leveren voor spermaonderzoek (zaadonderzoek). 


UPDATE - 17 maart 2020: Afzeggen niet-spoedzorg Radiologie en Nucleaire Geneeskunde, restaurants beperkt open

Vanaf woensdag 18 maart wordt alle niet-spoedzorg voor Radiologie en Nucleaire Geneeskunde afgezegd. Wanneer uw afspraak geen doorgang kan vinden, informeren wij u tijdig. Alle medisch urgente zorg waaronder oncologische zorg / diagnostiek gaat gewoon door. 

Omdat de maatregelen voor catering zijn bijgesteld, gaan onze restaurants weer beperkt open voor bezoekers. Vanaf woensdag 17 maart is daarom de koffiebar en het restaurant van de Albron in Franciscus Gasthuis weer open. Vanaf donderdag 18 maart gaat ook het restaurant Mulder in Franciscus Vlietland weer open. In beide restaurants kunnen bezoekers alleen drinken en maaltijden afhalen.


UPDATE - 16 maart 2020: Sluiting winkels & patiëntenservicebureau, geen pendelbus

In verband met de ontwikkelingen rondom het coronavirus zijn de winkels Albron en Maissan Flower in Franciscus Gasthuis en Mulder in Franciscus Vlietland de komende periode gesloten voor patiënten en bezoekers.

De pendelbus tussen beide ziekenhuislocaties rijdt tot nader order helaas niet.

Het patiëntenservicebureau is vanaf woensdag 18 maart geopend in de ochtend van 9.00 tot 12.30 uur.


UPDATE - 13 maart 2020: Omzetten polikliniekafspraak naar bel- of videoconsult

Het is mogelijk dat uw afspraak op de polikliniek wordt uitgesteld of dat de afspraak wordt omgezet naar een bel- of videoconsult. Deze maatregelen treffen wij om de kans op mogelijke besmetting te beperken voor patiënten, bezoekers en onze collega’s. En om de continuïteit van zorg en beschikbaarheid van personeel tijdens een verdere uitbraak van het coronavirus zoveel mogelijk te waarborgen.

Wanneer uw afspraak geen doorgang kan vinden of wordt omgezet naar een bel- of videoconsult wordt zo snel mogelijk persoonlijk contact met u opgenomen.


UPDATE - 11 maart 2020: Maatregelen voor bezoek, afzeggen planbare operaties & eerste coronapatiënt

Om het risico op besmetting te verkleinen, is het vanaf vrijdag 13 maart alleen nog maar toegestaan om met 1 bezoeker per patiënt per bezoekperiode langs te komen. Daarnaast is het vanaf vrijdag 13 maart alleen nog maar toegestaan om met 1 begeleider naar de afspraak op de polikliniek te komen. Deze maatregelen treffen wij om de kans op een mogelijke besmetting te beperken voor de patiënten, bezoekers en onze collega’s.

Daarnaast is besloten om vanaf maandag 16 maart voorlopig de planbare operaties af te zeggen. Dit besluit is noodzakelijk, omdat er weinig voorraad is van een aantal medische materialen zoals maskers en gazen, die nodig zijn voor de continuïteit van de acute zorg. Patiënten waarvan de operatie niet door kan gaan, worden zo spoedig mogelijk persoonlijk geïnformeerd. Wanneer de operatie weer mogelijk is, wordt een nieuwe afspraak gepland.

Helaas hebben wij vandaag de eerste coronapatiënt in Franciscus. De patiënt is opgenomen in isolatie en we volgen de protocollen zoals afgesproken. De betrokken afdeling en medewerkers zijn vanzelfsprekend op de hoogte. Er wordt geen verdere informatie verstrekt over de betrokken patiënt in verband met privacy.


UPDATE - 10 maart 2020: Annuleren voorlichtingsbijeenkomsten

Vanwege de uitbraak van het coronavirus gaan de voorlichtingsbijeenkomsten die tot en met eind april in onze agenda staan, helaas niet door.

Ook binnen Franciscus Gasthuis & Vlietland zetten wij ons in om de continuïteit van zorg en de beschikbaarheid van personeel tijdens een verdere uitbraak van het coronavirus zoveel mogelijk te waarborgen. Het Corona Beleidsteam van Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft daarom geadviseerd om alle patiëntbijeenkomsten (voorlichtingsbijeenkomsten) tot eind april 2020 af te zeggen.


UPDATE - 4 maart 2020: Veelgestelde vragen

Omdat wij begrijpen dat u vragen heeft, hebben wij een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Wanneer er nieuwe informatie bekend is, worden deze vragen aangevuld.


UPDATE - 3 maart 2020: Maatregelen voor patiënten die in risicogebieden zijn geweest EN last hebben van klachten

Er is uit voorzorg besloten om patiënten en bezoekers die in Franciscus Gasthuis & Vlietland komen of een afspraak willen maken te vragen of zij:

 • in één van de risicogebieden zijn geweest in de afgelopen 14 dagen EN
 • of zij nu last hebben van luchtwegklachten: hoesten en/of verkoudheid en/of kortademigheid, ook zonder koorts.

Als dit het geval is adviseren wij patiënten om dit direct te melden bij hun afspraak. Bezoekers worden verzocht om de locatie te verlaten.

Patiënten die voor een geplande opname bij ons komen, bellen wij voorafgaand aan hun bezoek om te vragen of zij recent in een risicogebied zijn geweest en nu last hebben van luchtwegklachten.

Deze maatregel is genomen om mogelijke besmetting en verspreiding van het coronavirus bij onze patiënten, bezoekers en collega's te voorkomen.


2 maart 2020: Maatregelen coronavirus

Franciscus Gasthuis & Vlietland is optimaal voorbereid op een mogelijke coronavirus (COVID-19) besmetting. Er liggen protocollen klaar die worden nageleefd als een patiënt met ziekteverschijnselen zich bij ons ziekenhuis meldt. Door deze goede voorbereiding kunnen patiënten, bezoekers en medewerkers ons ziekenhuis veilig bezoeken.

Er is uit voorzorg besloten om alle medewerkers van Franciscus Gasthuis & Vlietland die:

 •  in één van de risicogebieden zijn geweest in de afgelopen 14 dagen EN
 • die nú last hebben van luchtwegklachten: hoesten en/of verkoudheid en/of kortademigheid, ook zonder koorts

  NIET het ziekenhuis binnen te laten komen.

Deze maatregel is genomen om mogelijk besmetting van onze patiënten, bezoekers en collega's te voorkomen.

Er is een Beleidsteam Coronavirus opgericht die op basis van de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus beslissingen neemt en lijnen uitzet als het gaat om de te nemen (voorzorgs)maatregelen. Alle zaken die het zorgproces raken, zowel de personele als de materiële, komen hier aan de orde. Hierbij wordt nadrukkelijk gekeken naar hoe we de zorg zo goed en zo veilig mogelijk kunnen bieden.

Mocht u vragen hebben over het coronavirus (COVID-19), dan kunt u op de website van het RIVM alle actuele informatie vinden. Ook vindt u daar adviezen over in welke situaties u contact moet opnemen met de huisarts en/of GGD.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid