Doorgaan naar hoofdinhoud

Nieuw: online overzicht van topklinische zorgfuncties

Afbeelding bij Nieuw: online overzicht van topklinische zorgfuncties

Voor het eerst is er nu een overzicht van als ‘topklinisch’ beoordeelde zorgfuncties binnen de 26 topklinische opleidingsziekenhuizen in ons land. Dit ‘STZ Topklinisch Zorgregister’ toetst de kwaliteit van complexe zorgfuncties binnen deze ziekenhuizen aan verschillende inhoudelijke, kwalitatieve criteria. Daaronder zijn: regelmatig contact met patiëntenorganisaties, het uitvoeren van en publiceren over wetenschappelijk onderzoek over het specialisme en het bestaan van opleidingsmogelijkheden binnen de afdeling. Met het STZ Topklinisch Zorgregister willen we inhoud geven aan onze status als topklinische ziekenhuizen en meer in het algemeen bijdragen aan transparantie over de kwaliteit van complexe medische ingrepen.

Topklinische zorgfuncties binnen Franciscus Gasthuis & Vlietland

Wij zijn trots op onze eerste 2 topklinische erkenningen: Franciscus astma, COPD en allergie en Franciscus IBD centrum. Hier leveren wij specialistische zorg voor patiënten met astma, COPD, respiratoire allergie en IBD (inflammatory bowel disease). Naar verwachting zal het aantal topklinische erkenningen binnen Franciscus Gasthuis & Vlietland het komende jaar verder uitbreiden. Het register heeft een dynamisch karakter.

Bovengemiddeld complexe zorgfuncties

Het STZ Topklinisch Zorgregister telt bij de lancering 100 zorgfuncties. Die zijn allemaal beoordeeld door een toetsingscommissie van medische experts binnen en buiten de aangesloten ziekenhuizen en van vertegenwoordigers van artsen- en patiëntenverenigingen. Het gaat om zorgfuncties voor bovengemiddeld complexe aandoeningen, waarbij patiëntzorg is verweven met een opleidingsfunctie en wetenschappelijk onderzoek door de behandelende specialisten. Juist die verwevenheid maakt de zorg ‘topklinisch’.

Het register is openbaar

De topklinische functies van Franciscus Gasthuis & Vlietland, maar ook die van de andere STZ-ziekenhuizen, zijn te vinden op het openbare, online raadpleegbare register: www.stz.nl/zorgregister. Dit register is bedoeld voor gebruik door zowel patiënten en geïnteresseerden als voor de zogeheten ‘eerstelijnszorg’, zoals huisartsen en artsen bij doorverwijzende ziekenhuizen. Het biedt in één oogopslag de behandelende afdeling(en) binnen de topklinische ziekenhuizen bij complexe aandoeningen.

Telkens meer specialismen toegevoegd

Het kan zijn dat een door u gezochte aandoening in het register nog niet gekoppeld wordt aan een zorgfunctie van een topklinisch ziekenhuis. De komende tijd wordt het STZ Topklinisch Zorgregister aangevuld.

Wat zijn topklinische ziekenhuizen?

Topklinische ziekenhuizen zijn ziekenhuizen met een bovenregionale functie, die niet zijn gekoppeld aan een universiteit. In topklinische ziekenhuizen wordt complexe medische zorg aangeboden. De ziekenhuizen investeren daarnaast in onderzoek en opleidingen. Nederland telt 26 topklinische ziekenhuizen.

Kijk voor het register op www.stz.nl/zorgregister. Voor vragen over het register kunt u contact opnemen met de STZ, via e-mail info@stz.nl of telefoonnummer 030 - 27 39 414.

 

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid