Doorgaan naar hoofdinhoud

Maak kennis met: de optometristen

Afbeelding bij Maak kennis met: de optometristen

Door de inzet van optometristen kunnen patiënten met bepaalde niet acute oogklachten sneller terecht en neemt de druk op de wachtlijsten af. In Franciscus Vlietland en Franciscus Maassluis wordt een optometriespreekuur aangeboden. In de regio Rotterdam wordt het optometriespreekuur uitgevoerd door eerstelijns optometristen van de STAR in samenwerking met de vakgroep Oogheelkunde. In beide gevallen kunt u uw patiënten verwijzen via ZorgDomein, conform de criteria voor verwijzing naar de optometrist.

Snel toegankelijke oogzorg

Door de vergrijzing neemt de vraag naar oogzorg steeds meer toe. Patiënten zijn gebaat bij snel toegankelijke oogzorg met behoud van kwaliteit van zorg. Optometristen Vereniging Nederland (OVN), Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) en de patiëntenvereniging (Oogvereniging) hebben een kwaliteitskader geformuleerd hoe dit het best ingericht dient te worden. De optometrist kan volgens hen uitkomst bieden en dit past goed binnen de kaders van ‘Juiste Zorg op de Juiste Plek’. Saloua Kasrioui werkt sinds vorig jaar als optometrist in ons ziekenhuis. Saloua: ‘Het is fijn dat patiënten met bepaalde niet acute oogklachten door de inzet van optometristen niet onnodig lang op een afspraak hoeven wachten’.

Het optometriespreekuur

Saloua: ‘Mijn collega Erwin Blom en ik hebben beiden een eigen spreekuur op locatie Franciscus Vlietland. Zelf heb ik ook nog een spreekuur in Franciscus Maassluis. Op ons spreekuur zien we veel nieuwe patiënten met uiteenlopende klachten. Denk aan patiënten met geïrriteerde of droge ogen, een beginnende vorm van staar, een complexe refractiestoornis of een complexe oogmeting. We onderzoeken de patiënt, beoordelen de klachten, geven de patiënt instructies en bepalen of verder onderzoek en/of behandeling nodig is. We voeren zelf geen interventies zoals injecties, laserbehandeling of een operatie uit, daarvoor moet de patiënt naar de oogarts. Indien nodig verwijzen we de patiënt door. Daar hebben we korte lijntjes met de oogartsen.’

Onze optometristen zien volwassenen en kinderen ouder dan 10 jaar, zonder spoed en waarbij de verwachting is dat er geen verrichting nodig is. Meer informatie over het optometriespreekuur en in- en exclusiecriteria voor verwijzing vindt u in de infographic. Verwijzen kan via het Zorgdomein verwijsproduct ‘Optometriespreekuur’.

In de regio Rotterdam wordt het optometriespreekuur sinds eind 2018 uitgevoerd door eerstelijns optometristen van de STAR. Meer informatie leest u hier.optometristen_3.png

Optometristen Saloua Kasrioui en Erwin Blom

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid