Doorgaan naar hoofdinhoud

Maagdarm Ischemie Centrum Rotterdam ontvangt erkenning Expertisecentrum Zeldzame Aandoeningen van VWS

Afbeelding bij Maagdarm Ischemie Centrum Rotterdam ontvangt erkenning Expertisecentrum Zeldzame Aandoeningen van VWS

Het Maagdarm Ischemie Centrum Rotterdam, dat gedragen wordt door het Erasmus MC en Franciscus Gasthuis & Vlietland, is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor de komende 5 jaar erkend als expertisecentrum zeldzame aandoeningen (ECZA). Eerder dit jaar ontving Franciscus al de topklinische erkenning van de vereniging van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) voor de behandeling van Chronische Mesenteriaal Ischemie.

Zeldzame aandoeningen zijn ziekten die bij minder dan 1 op de 2.000 personen voorkomen. Ze zijn ernstig, chronisch en vaak levensbedreigend. Mensen met een zeldzame aandoening kunnen terecht bij een expertisecentrum voor zeldzame aandoeningen (ECZA). DezeECZA’s bieden zeer gespecialiseerde zorg en gebruiken hiervoor de nieuwste medische inzichten. Ook doen ze wetenschappelijk onderzoek om meer over de aandoening te weten te komen.

De juiste zorg op de juiste plek bij zeldzame aandoeningen

Maag-, darm- en leverarts Desirée Leemreis-van Noord: ‘Wij zijn enorm trots op de erkenning als ECZA en hopen dat collega’s elders in Nederland nu vaker naar Rotterdam doorverwijzen voor onderzoek, wanneer zij denken aan ischemie bij patiënten met chronische buikpijn en gewichtsverlies.’
Om patiënten zo goed en snel mogelijk te behandelen, werken ECZA’s samen met andere internationale expertisecentra in European Reference Networks (ERNs). Dit zijn netwerken waarin de beste experts in Europa en onderzoekers met veel kennis en expertise van zeldzame aandoeningen overleggen en kennis delen.

Chronische Maag-darminschemie

Bij chronische maag-darmischemie (CMI) is er een zuurstoftekort door een doorbloedingsprobleem van de bloedvaten van het maag-darmkanaal: de maag-leverslagader, de bovenste darmslagader en de onderste darmslagader. De belangrijkste oorzaak is vaatverkalking. Maag-darmischemie ontstaat in de loop van maanden tot jaren en kan in het ergste geval leiden tot een darminfarct. De diagnostiek en behandeling van chronische maag-darm ischemie is een intensieve multidisciplinaire samenwerking van MDL-artsen, interventieradiologen en vaatchirurgen.

Topklinisch opleidingsziekenhuis (STZ)

Franciscus Gasthuis & Vlietland is een topklinisch opleidingsziekenhuis met een voortdurende focus op leren, opleiden, innovatie en onderzoek. Voor meer informatie kunt u kijken op https://www.franciscus.nl/specialisme/maag-darmischemie

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid