Doorgaan naar hoofdinhoud

Longfunctieonderzoek in de huisartsenpraktijk

Afbeelding bij Longfunctieonderzoek in de huisartsenpraktijk

Vanwege COVID-19 werden door de COPD & Astma Huisartsen Adviesgroep (CAHAG) longfunctieonderzoeken in de huisartsenpraktijk eerder afgeraden. Daarbij werd aangegeven alleen bij klinische noodzakelijkheid en na overleg met de longarts patiënten door te verwijzen naar het ziekenhuis voor een longfunctieonderzoek. De afgelopen maanden heeft ons ziekenhuis veel extra aanvragen voor eerstelijns longfuncties ontvangen.

Op 10 juni jl. is het CAHAG advies herzien en mogen longfuncties onder gecontroleerde condities weer uitgevoerd worden in de huisartsenpraktijk. Vanwege de beperkte capaciteit in het ziekenhuis verzoeken wij u om, waar mogelijk, het CAHAG advies op te volgen en de longfuncties weer in uw eigen praktijk uit te voeren. 

Het opgestelde advies sluit zo veel mogelijk aan bij de geldende richtlijnen van het NHG, de Nederlandse Vereniging van Longartsen en Tuberculose (NVALT), de European Respiratory Society (ERS), het RIVM en de WHO. Lees hier het gehele advies van de CAHAG.

Bij twijfel over interpretatie over de eigen uitgevoerde longfunctie kunt u altijd laagdrempelig telefonisch contact opnemen met de dienstdoende longarts of een meekijkconsult aanvragen bij de longarts. De telefoonnummers vindt u in de Franciscus Artsenwijzer.

 

In de maand augustus 2021 verschijnt er geen Nieuwsflits Verwijzers i.v.m. de zomerstop. In september verschijnt de volgende Nieuwsflits.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid