Doorgaan naar hoofdinhoud

Kinderraad Franciscus Gasthuis & Vlietland presenteert slotadvies

Afbeelding bij Kinderraad Franciscus Gasthuis & Vlietland presenteert slotadvies

De eerste zittingstermijn van de Franciscus Gasthuis & Vlietland kinderraad zit erop. Op woensdag 7 juni presenteerden de 14 kinderraadsleden onder grote belangstelling van het bestuur, ziekenhuismedewerkers en familie wat zij de afgelopen maanden hebben gezien en geleerd en hoe zij al hun bevindingen hebben verwerkt in adviezen voor de nieuwe kraamafdeling en kinderafdeling.

Vanaf de installatie in november 2016 heeft de kinderraad zich uitgebreid verdiept in het reilen en zeilen binnen het ziekenhuis. In eerdere blokken maakten de kinderen kennis met de verschillende afdelingen en werkzaamheden. Ze brachten onder andere adviezen uit over de open dag, de communicatie met patiënten en over hoe je kinderen enthousiast kunt maken voor een baan in de zorg. In dit laatste blok werd de kinderraad gevraagd mee te denken over de te vernieuwen kraamafdeling en kinderafdeling. Daarvoor gingen de kinderen op excursie naar de afdelingen en spraken ze met medewerkers. Tijdens de officiële slotbijeenkomst in het auditorium van het ziekenhuis in Schiedam presenteerde de kinderraad haar conclusies en adviezen.

Belangrijkste adviezen

Het belangrijkste advies van de kinderen was: zorg ervoor dat iedereen zich veilig en vertrouwd voelt in Franciscus Gasthuis & Vlietland. Dat kan het ziekenhuis volgens haar jonge adviseurs op verschillende manieren bereiken. Bijvoorbeeld door altijd gastvrij te zijn en patiënten goed te blijven informeren over wat ze kunnen verwachten. Maar ook door kinderen en jongeren die in het ziekenhuis liggen met elkaar in contact te brengen, zodat zij zich niet alleen voelen. Ook de aankleding van de afdelingen is van invloed op hoe kinderen en volwassenen zich voelen, aldus de kinderen. Zo adviseerden de kinderraad:

'Afdelingen voor kinderen en jonge gezinnen moeten niet saai en eentonig zijn, maar uniek en gezellig. En omdat ieder kind anders is, en andere dingen mooi vindt, adviseren wij kinderen te laten kiezen uit verschillende spullen waarmee zij hun kamer zelf kunnen inrichten. Het zou bijvoorbeeld leuk zijn als iedere patiënt een kleurenlamp heeft, zodat je zelf kunt kiezen welke kleur je kamer wordt.'

De aanwezige medewerkers van Franciscus Gasthuis & Vlietland reageerden enthousiast op de presentatie en gaven al direct aan nog eens met de kinderraad in gesprek willen te gaan om de adviezen verder door te spreken. Omdat de kinderraadsleden iedere bijeenkomst zoveel vragen voor kinderarts Hentzen hadden, werden zij tijdens de slotbijeenkomst alle 14 persoonlijk door haar uitgenodigd voor een meeloopmiddag op een afdeling naar keuze.

Over de kinderraad

De Franciscus Gasthuis & Vlietland Kinderraad is in 2016 geïnstalleerd en bestaat uit 14 kinderen uit groep 6, 7 en 8 van verschillende basisscholen in Schiedam, Vlaardingen en omgeving. Onder begeleiding van de Kleine Ambassade en uiteenlopende professionals uit het ziekenhuis verdiepten de kinderraadsleden zich in het ziekenhuis, spraken zij met de professionals die er werken en onderzochten ze met welke zaken je als kind te maken kunt krijgen binnen het ziekenhuis. Aan de hand van deze kennis vormden zij een eigen mening en brachten zij adviezen uit aan het ziekenhuis.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid