Doorgaan naar hoofdinhoud

Innovatieve proef met zorgrobot Pepper

Afbeelding bij Innovatieve proef met zorgrobot Pepper

Robot Pepper is als onderdeel van een proef op bezoek bij de afdeling Interne Geneeskunde in Franciscus Vlietland. Zorgrobot Pepper ondersteunt tijdens zijn verblijf de verpleegkundigen op de afdeling bij administratieve taken. Zo vraagt Pepper de patiënt uit over de ontlasting en hoe goed de patiënt heeft gegeten.

Het doel van de proef is om te onderzoeken of noodzakelijke registratiemomenten en metingen geautomatiseerd kunnen worden, met behoud van de kwaliteit van zorg. De veronderstelling is dat met de ondersteuning van Pepper de administratieve werklast van de verpleegkundigen omlaag gaat. Hierdoor komt er meer tijd beschikbaar voor directe zorg aan de patiënt.

Verlichting administratieve lasten

Net als veel andere ziekenhuizen kijkt Franciscus Gasthuis & Vlietland kritisch naar mogelijkheden om zorgprocessen efficiënter in te richten. De hoge administratieve last binnen de zorg is een actueel onderwerp. De proef moet uitwijzen hoe Pepper kan ondersteunen, maar Pepper zal de verpleegkundigen nooit vervangen. De robot kan bepaalde administratieve taken overnemen, waardoor de registratielast afneemt.

Achtergrond onderzoek

Het onderzoek is een samenwerking tussen Franciscus Gasthuis & Vlietland, TU Delft en de Erasmus Universiteit en het onderzoek is naar verwachting in juni afgerond. Over de definitieve inzet van Pepper binnen ons ziekenhuis is nog niets bekend.

Voor een videoverslag van het Algemeen Dagblad klikt u hier.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid