Doorgaan naar hoofdinhoud

Innovatief zorgconcept voor ouderen - Havenpolikliniek

Afbeelding bij Innovatief zorgconcept voor ouderen - Havenpolikliniek

Op de locatie Havenpolikliniek in het centrum van Rotterdam werken 4 Rotterdamse ziekenhuizen samen aan het ontwikkelen van een nieuw zorgconcept gericht op de oudere patiënt. Het nieuwe concept biedt een vernieuwend integraal aanbod van zorg en welzijn specifiek voor oudere inwoners van het centrum van Rotterdam. Op deze manier wordt er veiligheid en snelle diagnostiek geboden, waardoor onnodige opnames in het ziekenhuis of een stressvol bezoek aan de Spoedeisende Hulp (SEH) wordt voorkomen.

Huisartsen, VV&T-instellingen in de regio, de grote verzekeraars en de gemeente Rotterdam reageren enthousiast op ‘Oud Haven - in goede handen’. ‘Oud Haven - in goede handen’ is de werknaam voor het innovatieve zorgconcept voor de oudere burger van Rotterdam Centrum. Het enthousiasme komt uit de gesprekken naar voren die de bestuurders van de 4 partnerziekenhuizen met deze partijen hebben. Iedereen ziet een meerwaarde en wil graag verder praten om tot concrete afspraken over deelname en financiering te komen. De stuurgroep is blij hiermee: “Want het zorgconcept dat wij voor ogen hebben heeft alleen kans van slagen als dat in een samenwerkingsverband met alle betrokkenen wordt ontwikkeld en gerealiseerd. Alleen zo kunnen wij daadwerkelijk de juiste zorg op de juiste plaats realiseren. Met deze positieve reacties is een belangrijke eerste stap gezet. Nu kunnen wij vervolgstappen zetten.”

Zinnige, zuinige zorg voor ouderen op de juiste plek

Het nieuwe zorgconcept kan kwetsbare ouderen ondersteunen bij alles wat zij nodig hebben om langer thuis te kunnen blijven wonen. Een laagdrempelige opvang voor senioren, die het tijdelijk even alleen niet kunnen redden, is daar ook een onderdeel van. Alle expertise, zorg en ondersteuning voor de oudere burger van Rotterdam wordt geïntegreerd onder één dak met één voordeur aangeboden.

De werkgroep medisch zorgconcept gaat aan de slag om het zorgconcept verder uit te werken en te bepalen welke initiatieven als eerste kunnen gaan starten. In deze werkgroep zitten onder meer medisch specialisten en huisartsen, waardoor er een goede afweging gemaakt kan worden waar welke zorg geboden kan worden.

Eerstelijnsverblijf bedden vanaf oktober beschikbaar

Naast de deelname van partners uit de hele zorgketen is ook de huidige Havenpolikliniek een belangrijke basis om het zorgconcept voor ouderen met elkaar te kunnen realiseren. Voorlopig blijven dan ook alle specialismen in de Havenpolikliniek actief.

Naast de huidige poliklinieken start Zorgpension, onderdeel van Fundis, per 1 oktober met een aantal bedden voor de laagdrempelige opvang van onder andere ontregelde ouderen, die het thuis tijdelijk niet alleen redden. In jargon heten dit eerstelijnsverblijf bedden (ELV). Dit zijn dus geen klinische bedden waar ziekenhuisopnames plaatsvinden. Het realiseren van ELV-bedden is ook een mooie eerste stap richting de realisatie van het nieuwe zorgconcept.

* De 4 samenwerkende partnerziekenhuizen zijn: Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Maasstad Ziekenhuis en IJsselland Ziekenhuis.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid