Doorgaan naar hoofdinhoud

Innovatie prostaatzorg: prostaatbiopsie met MRI scan

Afbeelding bij Innovatie prostaatzorg: prostaatbiopsie met MRI scan

Prostaatcentrum zuidwest Nederland is gestart met het toepassen van een nieuwe onderzoekstechniek bij patiënten met een verdenking op prostaatkanker: MRI fusion biopt. Dit is een techniek waarbij nauwkeurige MRI beelden worden samengevoegd met echo beelden om op de juiste plek weefsel weg te kunnen nemen voor onderzoek. Dit leidt tot een zorgvuldige diagnose en een beter persoonlijk behandelplan.

De biopsie wordt op de polikliniek na plaatselijke verdoving afgenomen. Met de nieuwe, geavanceerde techniek kunnen urologen nog gerichter biopten nemen van afwijkingen in de prostaat. De verwachting is dat de techniek straks wekelijks wordt toegepast in het prostaatcentrum. “Mannen met een verdenking op prostaatkanker, maar ook mannen met prostaatkanker die we nu actief volgen, komen in aanmerking voor de MRI fusion biopt,” vertelt uroloog Stijn de Vries.

Active surveillance

Active surveillance (actief volgen) is ontwikkeld om de kwaliteit van leven van mannen te behouden in de vroege fase van hun ziekte. Niet alle mannen met prostaatkanker hoeven direct behandeld te worden. Door de prostaatkanker actief te volgen kunnen eventuele risico’s en complicaties van een operatie of bestraling, zoals incontinentie en impotentie, vermeden worden.

Investeren in innovatie

Door continu nieuwe onderzoeks- en behandeltechnieken te introduceren investeert Franciscus Gasthuis & Vlietland in de kwaliteitsverbetering van patiëntenzorg. Als topklinisch opleidingsziekenhuis heeft Franciscus Gasthuis & Vlietland een voortdurende focus op leren, opleiden, innovatie en onderzoek. Kijk voor meer over STZ op www.franciscus.nl/stz

Partner in Anser

Prostaatcentrum zuidwest Nederland is een samenwerkingsverband van Franciscus Gasthuis en het Erasmus MC. Het prostaatcentrum is partner in het Anser prostaatnetwerk. In dit netwerk bundelen zeven ziekenhuizen in de regio West Nederland hun kennis en verrichten zij gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek op het gebied van prostaatzorg.

Om franciscus.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid